Afsluiten en afrekenen

Afsluiten baliesessie

Kies Afsluiten of F12 om de sessie af te sluiten. Er wordt een ticket geprint (indien ingesteld). Indien er boetes of openstaande kosten zijn uit deze sessie, krijg je het afrekenscherm te zien (indien ingesteld in het balieprofiel).

Hoe reken je af?

  • vul het bedrag in dat de klant geeft;
  • klik F10: eventueel wordt wisselgeld berekend, of het resterend bedrag;
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is wisselgeld.png
Wisselgeld
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is deelbetaling.png
Resterend bedrag
  • “OK” of Enter: er wordt afgerekend.

Boete later afrekenen: klik op “Quit” of 2x Enter.

Kosten niet cash ontvangen

Heeft de klant niet cash betaald maar via overschrijving of een elektronische toepassing zoals Payconiq, dan kies je eerst uit de lijst een ander dagboek dan ‘Kas’. Kan je het dagboek niet wijzigen, dan kan je dit vragen aan de servicedesk. Het verwerken van overschrijvingen is gekoppeld aan een login, de optie om te ontvangen op een ’terminal’ dagboek kan je koppelen aan een pc.

Afrekenen voor verschillende leners samen

Dit kan enkel indien de familie-optie voor jouw bibliotheek werd ingesteld (= de standaard instelling vanaf golf 4)

Heb je exemplaren van verschillende leners in dezelfde sessie ingenomen (zonder boekenbus modus) dan krijg je bij het afsluiten van de sessie een afrekenscherm te zien met alle kosten samengeteld. De naam van de laatste lener voor wie je hebt ingenomen wordt bovenaan vermeld, met de toevoeging ‘en fam.’

Ook hier kan je kiezen om de kosten niet af te rekenen maar te registeren (2x enter). Klik je op Specificaties dan zie je alle nieuwe en reeds openstaande kosten onder elkaar van alle leners voor wie je exemplaren hebt ingenomen in die sessie. Opgelet! kies hier dus enkel voor afrekenen indien je zeker bent voor welke leners er kosten worden samengeteld.