Wat is er aan de hand als je de foutmelding “Niet akkoord: Exemplaar is niet uitleenbaar, geen reglement gevonden” krijgt?

Bij het uitlenen checkt Wise de materiaalsoort met de ingestelde reglement regels. Indien er voor een bepaalde materiaalsoort geen parameters zijn ingesteld, dan krijg je deze foutmelding:

Bij het koppelen van nieuwe exemplaren mag je dus niet zomaar om het even welke materiaalsoort aan een exemplaar hangen, het moet gaan om een materiaalsoort die voor jouw instantie/samenwerkingsverband werd ingericht.

Wat kan je doen om dit op te lossen:

  • Ofwel wijzig je de materiaalsoort van het exemplaar naar een materiaalsoort waarvoor er wel reglement regels zijn ingericht. Wil je weten welke materiaalsoorten bruikbaar zijn, vraag dan de reglement regels op. De materiaalsoort is niet zichtbaar voor leners, die wordt enkel achterliggend door Wise gebruikt om de leen, boete, verleng en reserveervoorwaarden te bepalen. Indien die parameters dus identiek zijn aan bv. “B4 – Boek jeugd fictie”, dan kan je die materiaalsoort ook voor bv. prentenboeken of spellen gebruiken. Wat je niet mag doen is een materiaalsoort met één letters gebruiken, zoals “B – Boek” of “L – Speel-/leermateriaal”. Dat zijn terugvalopties voor als er iets misgaat.
  • Ofwel vraag je via de servicedesk een extra materiaalsoort aan voor je instantie – Let op, bibliotheken die deel uitmaken van een samenwerkingsverband op niveau 2 of hoger, moeten dat eerst afstemmen met alle bibliotheken van de samenwerking, wat het reglement is gedeeld voor hen. Hoe je een extra materiaalsoort aanvraagt kan je hier nalezen.