Laatste wijziging: 21 februari 2023

Hoe kan je een afwijkende inleverdatum geven aan een lener, klas of instelling?

Bij het uitlenen van exemplaren kijkt Wise naar het abonnementstype (Jeugd, Volwassene, Klas, …), de ingestelde RMT’s en de kalender (gesloten, vakantie, …). Wise berekent dus automatisch de inleverdatum. Wil je daarvan afwijken, dan zijn er verschillende mogelijkheden

  1. Dubbele leentermijn instellen voor het uitlenen (enkel Wisebalie)
  2. Vooraf inleverdatum instellen voor het uitlenen (enkel Wisebalie)
  3. Na het uitlenen aanpassen aan Wisebalie (enkel zelfde dag)
  4. Na het uitlenen aanpassen via seriemutatie
  5. Vakantie-uitleenperiode gebruiken (voor langere periodes)

We bespreken hieronder de verschillende mogelijkheden.

Dubbele leentermijn instellen voor het uitlenen (enkel Wisebalie)

Voor je gaat uitlenen aan de Wisebalie kan je binnen de uitleensessie via Alt+F6 of via het submenu Uitlenen de optie “Extra verlengtermijnen” aanzetten. Dit zorgt ervoor dat er een dubbele leentermijn wordt toegepast voor deze klant. Dit geldt enkel aan deze Wisebalie voor deze uitleensessie.

Vooraf inleverdatum instellen voor het uitlenen (enkel Wisebalie)

Voor je gaat uitlenen aan de Wisebalie kan je binnen de uitleensessie F6 of via het submenu Uitlenen de optie “Wijzigen Inleverdatum ” aanzetten. Vervolgens kies je in de kalender de alternatieve inleverdatum, bv. binnen 6 weken i.p.v. binnen 4 weken. Dit geldt enkel aan deze Wisebalie voor deze uitleensessie.

Na het uitlenen aanpassen aan Wisebalie (enkel zelfde dag)

Ben je vergeten om op voorhand via één van bovenstaande methodes de inleverdatum aan te passen, of werd er uitgeleend aan de zelfuitleen (waar bovenstaande methodes niet werken) en wil je achteraf de inleverdatum toch nog wijzigen, dan kan dat de dag van uitlening zelf aan de Wisebalie. Hiervoor zoek je de klant op in klantenadministratie. Druk F9 om de uitgeleende werken van de klant op te vragen. Vervolgens selecteer je de werken die je een andere inleverdatum wil geven (via Ctrl en/of Shift kan je meerdere regels tegelijk selecteren), klik met de rechtermuisknop en kies ‘Datum wijzigen’. Vervolgens krijg je een kalender te zien waarin je de afwijkende inleverdatum kan kiezen.

Let op: dit kan dus enkel dezelfde dag waarop de uitlening gebeurde!

Na het uitlenen aanpassen via seriemutatie

Je kan ook de exemplaren van een klant opvragen via een selectie, en vervolgens doorsturen naar seriemutaties en zo een alternatieve inleverdatum kiezen. Dit werkt niet enkel de dag van uitlenen maar ook later. Hiervoor moet je wel de bevoegdheid admin of cataplus+selecties hebben.

Hierbij een mogelijk voorbeeld van een selectie die nuttig kan zijn:

Settype Exemplaren
Selectieregels

  • Klanten – ALGE – Actor id = xxx
  • Exemplaren – Status = U
  • Exemplaren – Uitleendatum = de dag waarop de uitlening initieel gebeurde (optioneel)
  • Exemplaren – Vestiging plaatsing = vestigingsnummer (optioneel)

Meer info over selecties

Zodra je de set van exemplaren hebt, kan je via de knop Set boven de lijst en de optie Voer seriemutatie uit op set deze exemplaren overbrengen naar de module Seriemutatie.

Daar kan je vervolgens aan de rechterkant een nieuwe inleverdatum kiezen. Klik onderaan op Muteer om de inleverdatum voor al deze exemplaren aan te passen.

Meer info over seriemutaties

Vakantie-uitleenperioden gebruiken (voor langere periodes)

Wil je voor alle leners tijdens een bepaalde periode een langere uitleentermijn gebruiken, bv. tijdens een vakantieperiode of sluitingsperiode, dan kan je ook gebruik maken van de vakantie-uitleenperiode. Deze alternatieve leenmethode stroomt ook door naar de zelfuitleenstations

Deze werkwijze wordt op een aparte FAQ-pagina uitgelegd.

Opgelet: deze manier is niet bedoeld om zomaar aan en weer uit te zetten tijdens dezelfde dag voor een paar uurtjes, maar is bedoeld voor langere periodes van meerdere dagen of weken. Om goed te werken moet de optie de avond voor je ermee wil starten al geactiveerd zijn.