Laatste wijziging: 19 april 2022

Stel, je merkt dat een bepaalde titel erg populair is met heel wat actieve reserveringen, en je besluit één of meerdere extra exemplaren aan te kopen.

Wat gebeurt er dan met de bestaande reserveringen?

Indien er slechts één editie is, bv. met jaargang 2022, en je koppelt het extra exemplaar dus aan dezelfde titel waar al reserveringen aan vasthangen, dan gaat ook dat exemplaar automatisch in aanmerking komen voor die reeds actieve reserveringen.

Maar stel dat er twee edities zijn, een editie van 2021 waaraan al een exemplaar hing, en waar ook de reserveringen aan vasthangen, en je hebt nu een exemplaar van editie 2022 gekocht, en die editie heeft dus een aparte titelbeschrijving in Wise.

Indien je het exemplaar dan (correct) koppelt aan de editie van 2022, dan gaan oudere actieve reserveringen niet automatisch overgezet worden op die nieuwe titel.

Wat je in dat geval kan doen is het volgende:

  • het nieuwe exemplaar koppelen aan de juiste editie
  • de wachtende reservering(en) op de andere editie cancellen (maar wel noteren voor wie het was, in de juiste volgorde van de wachtrij en indien van toepassing waar deze klant(en) het werk wensten op te halen)
  • de reservering opnieuw plaatsen als groepsreservering op beide titels
  • het nieuwe exemplaar innemen – de reservering wordt getriggerd en klaargezet voor de eerste klant in de wachtrij

Opgelet: indien je een kost aanrekent bij het plaatsen van een reservering, dan moet je wel even die extra kost kwijtschelden, want anders gaat de klant dubbel moeten betalen.

Wat gebeurt er met nieuwe reserveringen die klanten via de bibwebsite en Mijn Bibliotheek plaatsen?

Zodra je twee exemplaren hebt van twee edities, en een klant gaat vanaf dat moment een reservering plaatsen via Mijn Bibliotheek, dan wordt dat sowieso een groepsreservering en dan maakt het niet uit of het exemplaar van editie 2021 eerst beschikbaar komt of het exemplaar van editie 2022.