Laatste wijziging: 25 april 2024

Status In verwerking

Bij koppelen voor een andere vestiging

Bij het koppelen van een exemplaar met een andere plaatsvestiging (veld Vestiging) dan waar je bent ingelogd in Wise, zal dat automatisch de status Transport (Nieuw) krijgen, tot het wordt ingenomen in de aangegeven plaatsvestiging. Deze status T/N (status T -Transport en substatus N – Nieuw) zorgt ervoor dat de bibliotheekgebruiker in de publiekscatalogus ziet dat het exemplaar niet beschikbaar is, tot het zich fysiek in de juiste vestiging bevindt. De verwoording in de publiekcatalogus van deze status is In verwerking. Exemplaren met deze status zijn standaard reserveerbaar. Sinds versie 7.0.4 van Wise kan je dit laten aanpassen door de servicedesk.

Innemen van exemplaren met status T/N aan de zelfuitleen is niet mogelijk. Deze exemplaren moeten in de plaatsvestiging eerst ingenomen worden via de Wise client. Bij inname van het exemplaar verschijnt een venster met de plaatsingsgegevens, die je indien nodig nog kan aanpassen. Sluit af door op ‘OK’ te klikken of met de sneltoetsencombinatie ‘alt+o (de letter o)’.

Opgelet! Druk je in dit scherm op ‘Quit’ of sluit je af met het kruisje dan wordt het exemplaar toch ingenomen.
Opgelet! Nam je het exemplaar toch nog eens in op de hoofdvestiging? De status ‘T/N – Transport/Nieuw’ verdwijnt, je krijgt geen plaatsingsscherm, het exemplaar gaat op ‘T – Transport’ richting de juiste vestiging en komt ‘B – Binnen’ te staan als het wordt ingenomen in de juiste vestiging.
Opgelet! Krijg je bij inname de melding dat er een reservering geplaatst werd op deze titel, dan moet je het exemplaar nog een tweede keer innemen om het effectief op de reserveringsplank te plaatsen voor die lener. Doe je dit niet dan komt het op de kastlijst terecht.

Bij koppelen van elk nieuw exemplaar

Wil je dat in jouw bibliotheek alle exemplaren bij het koppelen de status Transport (Nieuw) krijgen, ongeacht of ze nog naar de juiste vestiging gebracht moeten worden of niet, dan kan je dit zo laten instellen via de servicedesk (optie per vestiging). De werkwijze is verder hetzelfde als bij het koppelen voor een andere vestiging (zie hierboven).

Je kan deze status gebruiken om aan te geven dat recente aanwinsten na het koppelen nog niet beschikbaar zijn, tot ze helemaal kastklaar werden gemaakt. Deze status vervangt het uitlenen op een administratieve pas. Je kan hem niet manueel toekennen aan een exemplaar. Na inname wijzigt de status in de catalogus automatisch naar Aanwezig (‘B – Binnen’ in Wise) en ziet de bibliotheekgebruiker dat het exemplaar beschikbaar is.

Het instellen van status T/N geldt voor:

Zijn exemplaren in bestelling in jouw bib reserveerbaar? Een bibliotheekgebruiker kan dan een reservering plaatsen zodra de titel met de status ‘In bestelling’ in de publiekscatalogus verschijnt. De reservering blijft open staan tot je het exemplaar inneemt omdat het klaar is om in de kast te gaan. De status gaat dan van ‘In bestelling’ naar ‘In verwerking’ naar ‘Aanwezig’.

Zijn exemplaren in bestellling in jouw bib niet-reserveerbaar, dan kan je kiezen vanaf welke status ze dat wel zijn en dit zo laten instellen via de servicedesk

Opmerking: de status wordt niet toegekend bij het ontvangen van tijdschriftexemplaren voor je eigen vestiging.