Laatste wijziging: 18 januari 2023

Exemplaren toevoegen = koppelen

Een exemplaar toevoegen heet in Wise “Koppelen”.

Je kan op 2 manieren naar het koppelscherm:

1 – door eerst in de catalogus de titel op te zoeken en onderaan op het detailscherm van de titel op de “Barcode” knop te klikken

Een exemplaar wordt steeds gekoppeld aan een titelbeschrijving. Gebruik dit stroomdiagram om te zien hoe je de juiste titelbeschrijving voor je exemplaar kiest. Als er nog geen titelbeschrijving is, zal je deze zelf moeten toevoegen. Hoe dat in z’n werk gaat, leer je in de cursus catalografie .

Het exemplaarkoppelscherm bevat veel informatie. Op sommige laptops blijken niet standaard alle velden en knoppen weergegeven te worden. Hieronder zie je het volledige scherm. Zie je niet alles? Probeer het scherm dan wat te verplaatsen of te maximaliseren.

2- via het hoofdmenu “Exemplaren”, functie “Koppelen”

Scan nu het ISBN of zoek je titel in de catalogus.

Opgelet: deze tweede manier is af te raden, omdat in sommige gevallen een ISBN-nummer naar meerdere titelbeschrijvingen kan verwijzen. Je bent dan niet zeker dat Wise de juiste titelbeschrijving heeft gekozen.

Koppelen aan een verwijderde titel
Indien je bij het koppelen vertrekt van een titel die in de “verwijderde” titels zitten omdat er geen exemplaren meer aan vasthangen in geen enkele Wise-bib, en die daardoor naar beneden gezakt zijn (en in het rood worden aangeduid), dan zullen ook de balken bovenaan en onderaan in het koppelscherm rood kleuren. Koppel je vervolgens een exemplaar aan deze verwijderde titel, dan zal die na ongeveer 5 minuten weer opgepikt worden en in de algemene Wise-catalogus verschijnen.