Een voorspelling of vooringevuld veld klopt niet. Wat kan ik doen?

In Wise worden bij het invoeren van nieuwe exemplaren etiketten en kasten voorspeld, en worden andere velden op basis daarvan vooringevuld. Merk je hier problemen mee? Kijk dan even of je hieronder het antwoord vindt.

Er wordt een verkeerde kast of etiketmethode voorspeld.

Oorzaak: Er is een default kastconversie die is ingesteld voor alle bibliotheken, met voorspelling voor de meest generieke kasten.

Oplossing: Wil je een aparte kastconversie, neem dan contact op met de Servicedesk.

Opmerking: De etiketmethode van tijdschriften is standaard “VF”. Dit heeft geen invloed op de plaatsingsinformatie.

Er wordt een verkeerde kast en ZIZO voorspeld voor boeken met jeugd-ZIZO DASAM (Dagelijks leven – Samenleving), nl. Geloven – Denken.

Oorzaak: In de tabel (CLS93) ZIZO jeugd zat een fout: DASAM had statistische categorie 5100 toegekend gekregen en die valt in het voorspellingsbereik van Geloven – Denken.

Oplossing: De ZIZO-tabel werd aangepast. Er bestaan echter nog titels met een verkeerde statistische categorie. Deze zullen op een later tijdstip in bulk worden rechtgezet, maar je kan dat ook zelf doen door het Vlacc-record opnieuw in te laden. Niet meteen, maar bij het sluiten van het muteerscherm zal dan een melding komen dat de statistische categorie veranderd is en alle exemplaren aangepast zijn. De catalograaf kan ook altijd de voorspelling negeren en de (exemplaar)ZIZO en eventueel de kast wijzigen.

Er worden velden ingevuld die wij niet gebruiken.

Niet alle bibliotheken gebruiken de velden hoofdwoord, taal, leeftijd … om de plaatsing van een exemplaar aan te duiden. We kunnen momenteel dus geen generieke oplossing voorzien die voor iedereen kan gelden. Wil je niet dat deze velden getoond worden bij de plaatsinformatie in de publiekscatalogus, maak de velden dan leeg bij het koppelen.

Opmerking: hetzelfde principe is van toepassing voor het hoofdwoord: sommige bibliotheken verkiezen hier 1 letter te gebruiken, terwijl Wise er 4 voorziet. Wil je afwijken op de 4 letters, pas dit dan manueel aan tijdens het koppelen.

De Scat klopt niet

De Scat of ‘Statistische CATegorie’ wordt overgenomen uit de titel. Je kan de Scat niet aanpassen bij een exemplaar. Meer info over de werking van de Scat vind je hier.
Als een scat volgens jou niet klopt, zijn er twee mogelijkheden:

  • ofwel is de scat inderdaad verkeerd omdat er een fout zit in de titelbeschrijving: dan zal je de titel moeten (laten) aanpassen; hierdoor wordt de scat herberekend en de nieuwe scat ‘geërfd’ door alle nieuwe exemplaren. Meer info hierover kan je lezen in de cursus catalografie.
  • ofwel heb jij beslist bij de plaatsing af te wijken van wat via de titel werd voorgesteld (vb een jeugdboek bij volwassenen plaatsen). In dat geval moet je niets doen. Het exemplaar zal in de statistieken dan wel geteld worden als jeugdboek, omdat we in de statistieken tellen op basis van wat iets ‘is’ en niet waar het geplaatst wordt.