Hoe Open Vlacc live bevragen

In dit filmpje leer je hoe je records uit Open Vlacc kan overtrekken naar Wise.

Waarom Open Vlacc live bevragen?

Wise bevat een kopie van Open Vlacc, maar steeds met een dag vertraging. Een record dat vandaag wordt ingevoerd, vind je dus pas morgen in het bibliotheeksysteem.

Het kan dus zinvol zijn om, als je een titel niet vindt in de catalogus van het bibliotheeksysteem, nog even te gaan nakijken of de titel die dag is ingevoerd in Open Vlacc.

Open Vlacc live bevragen is dus ook belangrijk voor:

  • Bibliotheken die invoeren in Open Vlacc: zij willen mogelijk hun werkproces niet onderbreken en dezelfde dag nog exemplaren koppelen in het bibliotheeksysteem
  • Bibliotheken die scans bezorgden aan onze servicedesk en de melding kregen dat deze materialen intussen in Open Vlacc zijn ingevoerd, en die onmiddellijk exemplaren willen koppelen
  • Iedereen die om de een of andere reden vermoedt dat een bepaald record misschien intussen toch wel in Open Vlacc beschreven zal zijn, en liever een extra check doet, dan zelf een nieuwe beschrijving maken terwijl het niet nodig is

Hoe Open Vlacc live bevragen?

Ga hiervoor naar de catalogus en klik op “Nieuwe titel”. Onderaan het scherm voor minimale invoer kan je aanvinken “zoek in Open Vlacc”.

Gebruik bij voorkeur een identificerend nummer om te zoeken. Het Vlaccnummer is het meest eenduidig.
Gebruik je “alle woorden” om te zoeken, dan moet je je zoektermen scheiden met een komma.

Selecteer de gewenste titel uit de resultatenlijst. Klik op “Neem OVZOEK-titel over”.
Er kunnen nu drie dingen gebeuren:

  • Je had niet goed gezocht. De titel zat wel degelijk al in Wise. Geen probleem, je actie zorgt voor een update in Wise.
  • De Open Vlacc-titel was nog niet aanwezig in Wise, maar bij het overhalen blijkt dat er wél al een niet-Vlacc-beschrijving in het systeem zat. Deze zal nu overschreven worden met de Vlacc-beschrijving.
  • De titel was inderdaad nog niet aanwezig in Wise, en wordt nu nieuw aangemaakt.

Je doet dus in geen enkel geval iets verkeerd met het overhalen van een Open Vlacc-beschrijving.