Bewerkingen op titels

Laatste aanpassing op 02/03/2022

Een titel kopiëren

Wanneer je (conform de workflow catalografie) bij bijvoorbeeld het invoeren van een nieuwe editie van een werk, geen nieuwe titel van nul wil aanmaken, maar je wil baseren op een bestaande beschrijving, kan je een titel kopiëren.

Hiervoor klik je in het titelmuteerscherm in het menu op ‘bewerken’, ’titel kopiëren’. Wise opent meteen de nieuwe titel in het muteerscherm. De meeste velden zijn overgenomen (titel, auteur, impressum, collatie, inhoudelijke ontsluiting …). Enkele velden zijn leeggemaakt (Vlaccnr, ISBN).

Controleer dus steeds goed of je het ISBN hebt ingevuld, of het jaar van uitgave en de collatie nog kloppen etc.
We merken dat veel catalografen al eens vergeten een ISBN toe te voegen aan de kopie. Deze titels zonder ISBN kunnen NIET meer overschreven worden wanneer Open Vlacc ze invoert bij gebrek aan sleutelvelden, en dreigen dus tot dubbels te leiden. Let hier dus goed op!!

Gekopieerde titels krijgen automatisch de mediumsoort, het materiaal en de materiaalaanduiding van de beschrijving waarop de kopie is gebaseerd. Als je bijvoorbeeld van een BOEK-beschrijving een E-BOEK wil maken, moet je al deze velden manueel aanpassen. Een e-boek waarvan de papieren editie reeds een Vlacc-beschrijving heeft, kan je doorgeven via de servicedesk (met vermelding van titel, auteur, ISBN). Dan voert het Bibliografisch Centrum deze voor je in en hoef je geen kopie te maken en nadien alle velden aan te passen.

Een titel verwijderen

Je kan zelf geen titels te verwijderen in Wise.
Titels waar geen bezit aan gekoppeld is, verdwijnen na verloop van tijd vanzelf naar ‘de onderkant’ van de catalogus. Je kan ze daar nog terugvinden door in de deelcatalogus ‘verwijderde titels / titelaanbod’ te zoeken.

Een voorlopige titel de status volledig geven

Users met voldoende rechten (Cataplus of hoger) kunnen de titelstatus aanpassen van ‘Voorlopig’ naar ‘Volledig’. Ga hiervoor naar het titelmuteerscherm: rechts bovenaan kan je de titelstatus aanpassen.

Opgelet: een titel mag pas de status ‘volledig’ krijgen als ze even goed is ontsloten als een Open Vlacc-beschrijving: heeft zowel een SISO als een ZIZO bij non-fictie, zowel NBLC als VMS bij muziek.

Vergeet niet de titel op te slaan bij het afsluiten (via het menu ‘afsluiten’ / ‘opslaan en toon in de catalogus’ of eenvoudig F11).