Wanneer een nieuwe titel invoeren?

Dubbels in de catalogus vermijden bij nieuwe invoer

In dit filmpje leer je wanneer je een nieuwe titel mag invoeren in de catalogus.

Wanneer een nieuwe titel invoeren?

Stelregel: bespaar jezelf zo veel mogelijk werk.

  • Een kleine tot middelgrote bibliotheek zal ongeveer 90% van de titelbeschrijvingen die ze nodig heeft, terugvinden in Wise omdat deze al door Open Vlacc zijn ingevoerd (en Wise steeds een kopie van Open Vlacc bevat), of al door een andere bibliotheek in het Bibliotheeksysteem zijn ingevoerd.
  • Wanneer je niet exact de juiste titelbeschrijving kan vinden, loont het de moeite om te kijken of er een andere editie van hetzelfde ‘werk’ al beschreven is. (Het ‘werk’ is de intellectuele en/of artistieke creatie zelf, als abstract begrip, dit wil zeggen onafhankelijk van taal, vorm of uitgave.)
    Je gaat dus op zoek naar een andere editie, een andere verschijningsvorm van hetzelfde intellectuele ‘werk’. Dat kan een editie zijn met een ander ISBN/EAN, een vertaling … Deze beschrijving kan je kopiëren en aanpassen waar nodig.
  • Je voert enkel een nieuwe titelbeschrijving in wanneer er geen titel beschikbaar is in de catalogus om je exemplaren aan te koppelen.

Workflow catalogiseren in EBS

Volg altijd de workflow catalogiseren in EBS om na te gaan of je een nieuwe titel moet maken, als wel kan koppelen aan een bestaande titel, of kan vertrekken van een kopie.

We overlopen het schema in het filmpje hierboven (vanaf 2:20)

Dit schema kan je afprinten en naast je leggen bij het invoeren.