Laatste aanpassing: 20 juni 2023

Wanneer een nieuwe titel invoeren?

Dubbels in de catalogus vermijden bij nieuwe invoer

In dit filmpje leer je wanneer je een nieuwe titel mag invoeren in de catalogus.

Wanneer een nieuwe titel invoeren?

Stelregel: bespaar jezelf zo veel mogelijk werk.

  • Een kleine tot middelgrote bibliotheek zal ongeveer 90% van de titelbeschrijvingen die ze nodig heeft, terugvinden in Wise omdat deze al door Open Vlacc zijn ingevoerd (en Wise steeds een kopie van Open Vlacc bevat), of al door een andere bibliotheek in het Bibliotheeksysteem zijn ingevoerd, of via de bestelkoppeling werden doorgegeven door een leverancier (te herkennen aan bron = DePoort, Medio, StandaardBoekhandel, …).
  • Wanneer je niet exact de juiste titelbeschrijving kan vinden, loont het de moeite om te kijken of er een andere editie van hetzelfde ‘werk’ al beschreven is. (Het ‘werk’ is de intellectuele en/of artistieke creatie zelf, als abstract begrip, dit wil zeggen onafhankelijk van taal, vorm of uitgave.)
    Je gaat dus op zoek naar een andere editie, een andere verschijningsvorm van hetzelfde intellectuele ‘werk’. Dat kan een editie zijn met een ander ISBN/EAN, een vertaling … Deze beschrijving kan je kopiëren en aanpassen waar nodig. Let op, dit doe je enkel als de editie niet klopt, niet als de titelbeschrijving onvolledig is (zie hieronder).
  • Je voert enkel een nieuwe titelbeschrijving in wanneer er geen titel beschikbaar is in de catalogus om je exemplaren aan te koppelen. Is er al een titel, maar bevat die niet alle info? Als het een voorlopige titel is (titelstatus = V), dan mag je die zelf aanvullen/muteren. Maak in dat geval zeker geen nieuwe titel aan! Bij twijfel, contacteer de servicedesk.

Workflow catalogiseren in EBS

Volg altijd de workflow catalogiseren in EBS om na te gaan of je een nieuwe titel moet maken, als wel kan koppelen aan een bestaande titel, of kan vertrekken van een kopie.

We overlopen het schema in het filmpje hierboven (vanaf 2:20)

Dit schema kan je afprinten en naast je leggen bij het invoeren.