Laatste wijziging: 13 juli 2021

Looptijd abonnement

De meeste abonnementen hebben een looptijd van 12 maanden. Bovendien vervallen ze steeds op de laatste dag van de maand. Word je lid op 4 januari 2020, dan loopt jouw abonnement dus tot en met 31 januari 2021. De inschrijfmaand krijg je er gratis bij. Vernieuwt een klant zijn abonnement op 26 juni 2020, dan loopt dat abonnement tot en met 30 juni 2021.

Maakt jouw bibliotheek deel uit van een samenwerkingsgroep 1 (=1x lidgeld betalen) én heeft de lener al een actief lidmaatschap in een andere bibliotheek van die samenwerking, dan wordt de vervaldatum in jouw bibliotheek aangepast naar die van het lidmaatschap in de andere bibliotheek (zie de aparte les Een klant (her)inschrijven in een samenwerkingsgroep 1)

Bij een jeugdabonnement is de einddatum de laatste dag van de geboortemaand van de lener. Zo loopt de overgang naar een betalend abonnement steeds correct. Word je lid op 4 januari 2020 maar verjaar je op 6 augustus 2020, dan loopt jouw abonnement tot 31 augustus 2020.

Elke eerste dag van de maand worden lidmaatschappen met een einddatum op de laatste dag van de vorige maand stopgezet of automatisch verlengd, afhankelijk van de instellingen in jouw bibliotheek.

Betalende abonnementen worden altijd stopgezet, gratis jeugdabonnementen worden altijd automatisch verlengd. Welke soort verlenging andere gratis abonnementen hebben kan de bibliotheek zelf kiezen.

Opgelet: als het abonnement vervalt, vervallen ook de nog openstaande (en nog niet klaargezette) reserveringen.

Naar leners met een betalend abonnement, of een gratis abonnement dat niet automatisch verlengd wordt, stuurt Wise op de eerste dag van de maand automatisch een bericht (CAE) om te verwittigen dat hun lidmaatschap op het einde van die maand afloopt. Ook leners met een gratis jeugdabonnement dat stopgezet wordt omdat ze overgaan naar een betalend abonnement, krijgen zo’n bericht, het CAJ-bericht.