Laatste wijziging: 9 juni 2023

Opleidingen voor nieuwe medewerkers

Heb je nieuwe medewerkers in je bibliotheek en wil je hen wegwijs maken in Wise?

Een belangrijk hulpmiddel daarbij vormen de basiswebinars.
Je kan best zelf een lijstje maken van welke webinars bekeken moeten worden, op basis van:

  • Taken en bevoegdheden van de medewerker(s) in kwestie
  • Bepaalde keuzes gemaakt door de bibliotheek m.b.t. de inrichting van Wise en de eigen workflow

Nadat een medewerker een webinar bekeken heeft, kan er best getest worden om de handelingen in de vingers te krijgen.
Testen kan op de testserver “Test1”.

Uiteraard bevat dit leerplatform ook heel wat nuttige informatie, parallel aan en bovenop de info uit de webinars, zoals veelgestelde vragen, speciale gevallen, enz. Geef nieuwe medewerkers dus zeker ook de link naar dit leerplatform mee!

Voorzie ook tijd voor vragen/feedback! Tijdens het migratietraject had elke bibliotheek een aantal train-the-trainers. Het kan handig zijn om ook nu nog een (aantal) collega(‘s) te hebben die een aanspreekpunt vorm(t)(en) voor Wisevragen en die de nieuwe medewerker(s) kan/kunnen begeleiden en verder helpen met Wise-gerelateerde vragen.

Ondersteunende materialen

Tijdens de diverse migratiegolven werden een aantal materialen ontwikkeld die ook nu nog een handige aanvulling kunnen zijn bij het opleiden van nieuwe medewerkers:

Train-the-trainer manual
Met de train-the-trainer manual proberen we de interne trainers exta te ondersteunen. Je vindt er heel wat nuttige info om binnen je bib je collega’s op te leiden. We lijstten op wat je zeker niet mag vergeten bij het geven van oefeningen tijdens de opleiding. Het is geen Wise cursus, maar het kan je wel helpen in de voorbereiding van de opleiding die je zal geven aan collega’s.

Overzicht voornaamste handelingen en knoppen/opties in Wise