Wat verandert er voor een bibliotheek in het eengemaakt Bibliotheeksysteem?

De bibliotheek zal een nieuw bibliotheeksysteem in gebruik nemen in de kern van haar werking. Dat betekent dat een bibliotheek een migratieperiode van een aantal maanden zal moeten doorlopen, dat alle medewerkers moeten worden opgeleid, dat gegevens vooraf worden opgeschoond en dat randapparatuur (zoals zelfbedieningsautomaten) zullen moeten worden afgesteld op de nieuwe software.

Heel wat werkprocessen in de bibliotheken zullen kunnen worden verbeterd en gestroomlijnd. Een aantal afspraken zullen (optioneel) worden geharmoniseerd met respect voor lokale autonome keuzes (bv. uitleenvoorwaarden). De samenwerkingsmogelijkheden met andere bibliotheken en andere gemeentediensten zullen door de open architectuur van het nieuwe systeem haalbaarder worden.

De overstap naar een nieuw bibliotheeksysteem is een heel grote stap voor alle medewerkers van de bib: ze zullen met een volledig nieuwe software moeten leren werken, vaak ter vervanging van software die ze al (tientallen) jaren gewoon zijn.  Cultuurconnect biedt een opleiding afgestemd op de noden van de bibliotheek, maar verwacht van de leidinggevenden van de bibliotheek ook voldoende aandacht voor veranderingsmanagement.