Laatste wijziging: 18 april 2024

Overzicht parameters in het bibliotheeksysteem

Bij het instappen in het bibliotheeksysteem vulde elke bibliotheek de gewenste parameters in via de zogenaamde huiswerkdocumenten. Op basis daarvan werden door Cultuurconnect de vestigingen, abonnementen, kosten, en alle andere opties klaargezet.

Ondertussen kunnen er nog aanpassingen gebeurd zijn, door een migratie binnen een samenwerkingsgroep, of op vraag van een bib via de servicedesk.

Ben je niet meer zeker van een bepaalde parameter, dan zetten we even enkele manieren op een rij om ze terug te vinden of op te vragen.

NOG ONDER CONSTRUCTIE Algemene keuze-opties van bibliotheken in Wise

Ben je op zoek naar een bib die een vergelijkbare configuratie heeft al de eigen instantie binnen Wise, om ervaringen te delen?
Of wil je met een nieuwe dienstverlening starten, zoals onbemande openingsuren, wisselcollecties of de automatische bestelkoppeling. Of overweeg je financiële wijzigingen, bv. de opstart van online betalen, of de overgang naar een boetevrije bib, en wil je je licht opsteken bij collega’s?

In het dashboard vind je een overzicht van enkele basisparameters in Wise. Opgelet: we tonen hier de parameters zoals ze waren ingesteld op 31 december 2023. Ondertussen kunnen er (kleine) wijzigingen zijn aangebracht op vraag van de bibliotheken.

Nog onder constructie: Klik hier om het dashboard te openen

Specifieke parameters per bib

Er zijn honderden parameters in het bibliotheeksysteem, die voor elke bib lichtjes anders kunnen zijn.

Via de client kan je enkel de reglement regels opvragen. Deze bepalen per abonnement en per materiaalsoort de uitleenmethode (uitleentermijn, verlengtermijn, leeengeld, minimumleeftijd), de boetemethode (bedrag/periode waarover bedrag wordt bepaald/eventuele boetevrije dagen/maximumboete), de maanmethode (termijn voor berichten HR1, HR2, NBF en IV1), verlengmethode en max. aantal keren verlengen, reserveermethode (kosten), de vakantiemethode (indien ingesteld) en de subgroep (subtotaal). Meer info

Twijfel je over andere basisinstellingen, dan kan je even kijken in het dashboard (zie hierboven). Hou er wel rekening mee dat dit niet constant aangepast wordt en dus een lichtjes verouderde situatie kan tonen.

Info over de abonnementen en hun parameters binnen je bib, downloaden we ook op bepaalde tijdstippen. ben je bv. op zoek naar de min./max. leeftijd van een bepaald abonnement, of het max. aantal uitleningen voor dat type leners, dan kan je dat hier vinden. Opgelet, ook dit kan ondertussen al verouderd zijn, bv. indien een collega onlangs nog een wijziging aanvroeg. Meer info

Voor andere specifieke opties waaraan je twijfelt, bv. hoeveel bedraagt de portkost, wat is de termijn voor de registratienota, … kan je contact opnemen met de servicedesk.