Knoppen en filters

Laatste wijziging: 4 oktober 2023

Interactie en filteren
De zwarte knoppen bij elke grafiek
Persoonlijke instellingen
De data exporteren
Tooltips

Interactie en filteren

De dashboards zijn interactief: klik je op een abonnement, een kast … in een tabel of grafiek, dan bewegen alle andere grafieken op je scherm mee. Klik nog eens op de parameter om de filter te resetten. Je kan meerdere parameters selecteren door CTRL ingedrukt te houden.

Links op elke pagina staat een blok met standaardfilters. Je kan steeds meerdere opties aanvinken. In filters met veel opties (bv. kasten of abonnementen) kan je ook zoeken naar de juiste parameter. Wil je filteren op een veld dat er niet tussen staat, dan kan je via de zwarte knop “Persoonlijke instellingen” een ander veld kiezen. Hier lees je meer over de persoonlijke instellingen.

De datumfilters werken standaard met een kalender, maar als je rechts klikt in het datumvak kan je erin typen. Hou er rekening mee dat de datumfilter steeds logisch opgebouwd moet zijn: wil je filteren op een eerdere periode, pas dan eerst de begindatum aan.

Om te zien welke filters precies actief zijn in een bepaalde grafiek, ga je met je muis op het trechter-icoon staan:

De knoppen bij elke grafiek

Beweeg je met je muis over een grafiek, dan verschijnen er rechtsboven 4 zwarte knoppen:

De trechter toont welke filters actief zijn op deze grafiek
Met de knop “Persoonlijke instellingen” kan je de grafiek aanpassen zoals je wil: je kan bv. een ander grafiektype kiezen of andere velden kiezen. Je keert terug naar de standaardinstellingen door de zwarte knop “Ongedaan maken” die verschijnt ter vervanging van de knop “Persoonlijke instellingen”. Hieronder vind je meer uitleg.
Met de knop “Focusmodus” toon je de geselecteerde grafiek op je volledige scherm.
Via “Meer opties” kan je:
– Gegevens exporteren: download de gegevens uit de grafiek naar Excel.
– Als tabel weergeven: toon de gegevens uit de grafiek in een tabel. In de Collectie-pagina’s kan je ook de knop “Toon als tabel” in het filterblok gebruiken. Hier staan meer velden in dan wat in de grafieken staat.
– Spotlight: geef visueel focus aan de geselecteerde grafiek.
– Inzichten verkrijgen: dit werkt nog niet.
– As en Legenda sorteren

Klik je rechts op een gegevenspunt in een grafiek (bv. een balk of een lijn), dan opent er nog een extra menu:

Gegevenspunt weergeven als tabel Hiermee zie je alle logregels van de geselecteerde waarde. Dit hoef je in principe niet te gebruiken.
Als tabel weergeven Je toont de gegevens in de volledige grafiek als tabel. Dit doet dus hetzelfde als via de zwarte knoppen.
Opnemen Dit isoleert de geselecteerde waarde; alle andere waardes worden verborgen. Om terug te keren naar de standaardinstellingen moet je de volledige pagina refreshen.
Uitsluiten Haal de geselecteerde waarde weg uit je grafiek. Dit kan je bv. gebruiken om uitschieters te verbergen. Om terug te keren naar de standaardinstellingen moet je de volledige pagina refreshen.

Persoonlijke instellingen

Je kan elke grafiek en filter aanpassen aan je eigen persoonlijke voorkeuren: je kan het grafiektype wijzigen, een parameter vervangen door een andere parameter, een veld toevoegen of verwijderen … Deze persoonlijke instellingen worden niet opgeslagen: open je de dashboards later opnieuw, dan moet je de instellingen opnieuw toepassen. De titels van de grafieken en filters worden niet mee aangepast: let dus goed op wat je ziet en waar je op filtert. Je kan de aangepaste grafiek wel exporteren naar Excel.

Klik je op de zwarte knop “Persoonlijke instellingen”, dan wordt de bijhorende grafiek eruit gelicht en verschijnt er een extra menu. Afhankelijk van het grafiektype verschillen de velden die je ziet:

      • Visualisatietype: Hier kies je het gewenste grafiektype. Een overzicht van alle grafiektypes vind je in de documentatie van Power BI.

      • Velden: Het datamodel waaruit je velden kan kiezen is zeer uitgebreid en complex. In het naslagwerk van de parameters vind je de velden overzichtelijker terug. Hou er rekening mee dat je niet overal alle gegevens kan combineren:
            • Op de pagina’s over leners (Leners Abonnement en Leners Actief) kan je geen velden over exemplaren of titels toevoegen;

            • Op de pagina’s over je collectie (Collectie Overzicht, Collectie Groei en Collectie Tijdschriften) kan je geen velden over je leners toevoegen;

            • Op de pagina’s over je circulatie (Circulatie, Circulatie Detail Leners, Toplijsten en Baliedruk) kan je wel velden over leners en collectie toevoegen;

            • Op de pagina over je financiële gegevens kan je voorlopig geen gegevens over je leners toevoegen, maar dat is op termijn wel de bedoeling.

      De data exporteren

      !!! Momenteel is er een bug met het exporteren van de data naar Excel. Raadpleeg info op pagina met gekende bugs voor alternatieve werkwijzes!!!

      De tabellen en grafieken kan je exporteren naar Excel door gebruik te maken van de zwarte knoppen bij elke grafiek:

      Kies voor “Gegevens exporteren”.

      Standaard exporteer je enkel wat zichtbaar is in de grafiek. Wil je extra velden exporteren? Volg dan deze stappen:

      1. Selecteer de zwarte knop “Persoonlijke instellingen” bij je grafiek

      2. Verander het visualisatietype naar Tabel

      3. Voeg de gewenste kolommen toe

      Het datamodel waaruit je velden kan kiezen is zeer uitgebreid en complex. In het naslagwerk van de parameters vind je de velden overzichtelijker terug. Zoek je titel- of exemplaarnummers? Het titelnummer uit Wise heet in het datamodel ook gewoon “Titelnummer” (let op: het wordt weergegeven als een numeriek getal). Het exemplaarnummer zit niet in het datamodel, maar wel het exemplaarid uit Wise. Je vindt het onder “Object-id” (let op: elk object-id heeft een prefix “VL1:”).

      4. Exporteer de gegevens uit de tabel via de zwarte knop met 3 puntjes, en vervolgens “Gegevens exporteren”. Hou er rekening mee dat er een limiet zit op het aantal regels dat geëxporteerd kan worden.

      De visuals of grafieken zelf kan je niet exporteren naar pdf. Workarounds zijn schermafbeeldingen nemen, of de volledige browserpagina opslaan of afdrukken als pdf.

      Tooltips

      Beweeg je met je cursor over een grafiek, dan wordt er een tooltip getoond met meer details over het datapunt waar je cursor zich bevindt. Tooltips met definities of uitleg over hoe een waarde berekend wordt (bv. leenfrequentie) krijg je te zien wanneer je met je cursor over het getal beweegt.