laatste aanpassing: 13 november 2023

Wat moet ik doen als een tijdschrift van titel verandert of wordt samengevoegd met een andere titel?

Tijdschriften veranderen al eens van naam, of worden soms samengevoegd met een andere titel. Wanneer dat gebeurt, zijn er verschillende handelingen nodig, afhankelijk van de situatie.

Tijdschrift wijzigt van titel – Open Vlacc titel werd in Wise aangepast

In bepaalde gevallen zullen de collega’s van het Bibliografisch centrum de naam van de oude tijdschrifttitel wijzigen en aanpassen naar de nieuwe (met vermelding van de oude titel, zodat de naamwijziging duidelijk is). Dit gebeurde bijvoorbeeld voor het tijdschrift “For girls only”, wat wijzigde naar “#By you”.

In dit geval hoef je niets te doen! Let op: deze aanpassing geldt enkel voor de Open-Vlacc titel. Hing jouw abonnement door de migratie aan een niet-Vlacc titel, dan kan je best toch het oude abonnement bestaande abonnement afsluiten, en een nieuw abonnement aanmaken bij de aangepast Vlacc-titel.

Tijdschrift wijzigt van titel – Oude Open-Vlacc titel werd niet aangepast, er werd een andere titelbeschrijving bijgemaakt

In dit geval hebben de collega’s van het Bibliografisch centrum de oude titel afgesloten, door aan te duiden dat het tijdschrift verscheen tussen jaar X en Y. Er werd ook een nieuwe tijdschrifttitel aangemaakt. Dit gebeurde bv. met “Knippie”, dat werd voortgezet als “Knipkids”: Knippie werd afgesloten en Knipkids werd als titel toegevoegd.

Vergeet in dit geval niet om zelf je bestaande abonnement af te sluiten, en een nieuw abonnement aan te maken bij de nieuwe titel. We merken nu dat vele bibliotheken exemplaren blijven ontvangen bij de oude titel. Dat kan makkelijker lijken, maar het is niet correct en voor de gebruiker die de catalogus gebruikt is het verwarrend, want de naam van het tijdschrift is ondertussen gewijzigd, maar de exemplaren blijven in de catalogus verschijnen onder de oude titel.

Tijdschrift wordt samengevoegd met ander tijdschrift – Eén van beide titels wordt afgesloten, andere titel wordt behouden als het nieuw-samengevoegde tijdschrift

Soms worden tijdschriften samengevoegd, bv. “Autowereld” en “Autogids” zijn nu samen één en hetzelfde tijdschrift onder de naam “Autowereld & autogids”. De titel “Autowereld” werd afgesloten, de titel “Autogids” werd door de collega’s van het Bibliografisch Centrum aangepast naar “Autowereld & autogids”.

Had je voorheen een abonnement op beide tijdschriften, vergeet dan niet je bestaande abonnement op het afgesloten tijdschrift af te sluiten. Had je slechts één abonnement op één van beide, dan kan het zijn dat je niets hoeft te doen (indien het ging om het tijdschrift dat behouden bleef en van naam wijzigde), in het andere geval dien je een nieuw abonnement aan te maken bij de overgebleven titel.

Tijdschrift wordt stopgezet

Had je een abonnement, vergeet dan niet je bestaande abonnement op het afgesloten tijdschrift af te sluiten.

BELANGRIJK!

Een actueel overzicht van de Vlacc-tijdschriften die van naam veranderden, samengingen met een ander tijdschrift en/of voortgezet werden onder een andere naam kan je hier vinden.

Wanneer je al enkele nummers van het tijdschrift met de nieuwe naam onder de oude naam had ontvangen voor je je abonnement aanpaste, kan je deze exemplaren eventueel naar de jaargangtitel bij de nieuwe titel verkoppelen.