Laatst aangepast: 23 april 2024

Opzoeken van een tijdschrift

Wanneer je een abonnement op een tijdschrift wil maken, moet je eerst de juiste titel zoeken.
Ga naar de Catalogus en zoek de titel van het tijdschrift op. Dat kan via de woordenindex, maar via de titelindex gaat het vaak sneller. Kies dan wel voor de titelbeschrijving waar ‘Tijdschrift’ tussen vierkante haakjes staat, en niet voor de Losse nummers!

Als je meerdere beschrijvingen vindt in de catalogus, gebruik dan steeds de Open Vlacc-beschrijving (herkenbaar aan bron = Open Vlacc en titelstatus = B). Indien er geen Vlacc-beschrijving is, kan je een lokale tijdschrifttitel gebruiken. Hoe je een tijdschriftbeschrijving van Open Vlacc herkent, lees je hier.

Opgelet! Zorg ervoor dat je je abonnement aanmaakt bij een tijdschrifttitel die niet afgesloten is. Afgesloten tijdschriften herken je aan de einddatum in het impressumveld. Via deze lijst vind je een overzicht van alle onlangs gewijzigde of stopgezette tijdschrifttitels.

Is het tijdschrift waarvoor je een abonnement wil aanmaken nog niet beschreven? Dan moet je deze zelf invoeren. Meer info in de cursus Catalografie. Vergeet zeker niet om T (= tijdschrift) of Q (= tijdschrift schooljaar) te kiezen als titelsoort. De meeste tijdschriften volgen het kalenderjaare, krijgen titelsoort T. Enkel wanneer het tijdschrift een dubbele jaargang heeft en het schooljaar of juridisch jaar volgt, gebruik je titelsoort Q.

Heb je een fout opgemerkt in een titelbeschrijving (met name een verkeerde periodiciteit)? Stuur een berichtje naar onze servicedesk via een de knop “Helpdeskticket” rechts naast de titelbeschrijving.

Door de migraties is er heel wat vervuiling ontstaan. Van veel tijdschriften bestaan er nu verschillende beschrijvingen. Ons Bibliografisch Centrum zal dit op termijn zo goed mogelijk proberen opkuisen. In afwachting blijft de gouden tip: gebruik steeds de Open Vlacctitel om je abonnement aan te koppelen.