Losse elementen (Bestand, Datum, Eenvoudige HTML, Meer, Entity reference en Knoppen)
Bestand

Met dit element creëer je de mogelijkheid om een attachment mee te sturen met de inzending.  Je bepaalt zelf hoeveel attachments er mogelijk zijn (via de optie Toegestane aantal waarden) en in welk formaat. Deze voorwaarden komen dan automatisch in bijhorende helptekst te staan (over die helptekst hieronder meer).

Het opgeladen bestand wordt opgeslaan bij Bestanden in jouw mediatheek. Dat staat standaard zo ingesteld (File upload destination) en kan je niet aanpassen. De meegestuurde bestanden kan je raadplegen en downloaden bij de resultaten (inzendingen) van het formulier. Via het tabblad ‘downloaden’ kan je meerdere bestanden ineens downloaden.

Wanneer je een mailhandler hebt ingesteld worden de opgeladen bestanden ook automatisch meegestuurd met de verzonden mails.

Bij File upload help display kan je kiezen tussen Beschrijving (zoals het hieronder getoond wordt – grijze tekst-), Help (vraagtekentje waarover je hovert om de tekst te zien), Meer (link waarmee je tekst zoals je hieronder ziet kan inklappen) of geen.

Met de File upload placeholder kan je nog een extra label voorzien (komt dan boven de knop ‘Bestand kiezen’ te staan) die wordt vervangen door het opgeladen bestand van zodra opgeladen.

Van zodra de inzender het bestand heeft opgeladen komt er een knop ‘Verwijderen’ waarmee hij indien gewenst het bestand kan verwijderen en daarna al dan niet een ander kan opladen.

In het geval van de mogelijkheid om meerdere bestanden op te laden komt er een selectievakje naast het opgeladen bestand om te kunnen aangeven welk bestand er al dan niet verwijderd dient te worden?

File upload preview is niet ingesteld voor niet geauthenticeerde gebruikers (gebruikers die gekend zijn in ons CMS) en kan je dus links laten liggen (gewoon op <geen voorbeeldweergave> laten staan). Maximale bestandsgrootte en Toegestane bestandsextensies staan al default ingesteld op het maximum en de extensies die we voor Bibliotheekwebsites toestaan. Hier kan je enkel de bestandsgrootte verkleinen en extensies weghalen.

Met Rename/ Sanitize files kan je indien gewenst default zaken toevoegen en/of weghalen uit de namen van de opgeladen bestanden. Voor dat eerste moet je wel al wat ervaring hebben met patronen en tokens (helemaal onderaan vind je een overzicht van de beschikbare tokens via ‘door beschikbare tokens bladeren’). Sanitize files kan je gewoon aanvinken en dan wordt de naam van het opgeladen bestand opgeschoond; alle letters worden in kleine letters omgezet en alle speciale tekens worden vervangen door een plat streepje.

Replace upload input with an upload button doet niet veel nuttigs behalve een extra knop plaatsen (waar je dan wel zelf de tekst op kan instellen) die hetzelfde doet als de standaard knop.

Datum

Hiermee plaats je een invulvak op jouw formulier waarbij met klikken een kalender verschijnt waaruit de inzender kan kiezen.

Je kan hierbij een periode instellen (Date minimum en Date Maximum) en bepaalde dagen van de week in/uitsluiten. De dagen die niet gekozen kunnen worden kleuren dan grijs.

Bij Date minimum en Maximum wordt het volgende formaat: dd-mm-jjjj. Verder kan je hier ook gebruiken: today, +x days (bv. +2 days = binnen 2 dagen), +x weeks en +x months.

Het datumformaat kan je aanpassen op het tabblad ‘uitgebreid’ bij de rubriek ‘weergave van inzending’ en vervolgens ‘item-formaat’. De optie ‘Bibliotheekdatum (library_portal_date) bevat de voor ons meest vertrouwde dd-mm-jjjj. (Ook de opties ‘Waarde (value)’, ‘Onbewerkte waarde (raw)’ en ‘Fallback datumnotatie (fallback)’ bevatten deze notatie. Dat komt omdat deze niet ondersteund worden door de datepicker en we deze vervolgens omgeleid hebben naar ‘Bibliotheekdatum (library_portal_date).)

Wat je hier niet mee kan doen is tijdsloten weergeven en/of een maximum aantal instellen voor het aantal inschrijvingen per dag/tijdsslot. Daarvoor moet je manueel een constructie bouwen en beheren met de optie-elementen en of een extern formulier (bv. jotform, google form, … ) embedden.

Eenvoudige HTML

Het element ‘eenvoudige html’ is het enige element dat je niet gebruikt om informatie op te vragen maar om zelf tekst mee te geven op het formulier. Of gewoon om ruimte te creëren tussen de verschillende elementen die standaard nogal dicht op elkaar worden geplaatst. Je kan dan bv gewoon een Eenvoudig HTML element er tussen plaatsen met wat spaties of enters. Bij de Weergeven op kan je er voor kiezen om deze inhoud ook (of enkel) op de inzending te tonen (dus bij de weergave van de inzending als je ze opent in het tabblad Resultaten).

Meer

Hiermee doe je hetzelfde als met de Meer-optie die je bij elk element via het tabblad Algemeen kan toevoegen (een linkje waar je een bepaalde tekst mee kan in- en uitklappen). Bijkomend heb je hier de optie om deze link ook (of enkel) op de inzending te tonen (dus bij de weergave van de inzending als je ze opent in het tabblad Resultaten).

Entity reference

Dit element doet het zelfde als het element Bestand, alleen gaat de oplaadknop dan naar de bestanden en media die in jouw CMS zijn opgeslaan. Dit element heeft dus geen enkel nut voor formulieren gericht naar externen.

Knoppen

Dit element gaat enkel over de knop ‘Indienen’. Deze knop staat reeds default op het formulier. Klik je op Toevoegen bij dit element, dan kom je in de opmaak van die default knop terecht. Daar kan je dan eventueel het label aanpassen en er voor opteren extra knoppen te voorzien voor het geval je hebt voorzien dat inzenders hun ingediende formulier achteraf kunnen aanpassen en/of updaten (zie Submission acces token sessions bij de instelling Inzendingen).