Hoe kan ik opties laten verschijnen op basis van een voorafgaande keuze?

Stel, je organiseert een bezoek aan de bibliotheek en spreidt het aantal rondleidingen over 3 dagen. Per dag zou je 3 rondleidingen willen laten plaatsvinden en per rondleiding wil je een maximum van 6 personen. Je zou dan een lange lijst van keuze-opties kunnen voorzien (dag 1/uur 1, dag 1/uur 2, … , dag 2/uur 1, … ) maar bij veel keuzes oogt dat niet zo overzichtelijk. In dit geval kan je gebruik maken van de voorwaardelijke logica die in de formulieren is voorzien. In onderstaand voorbeeld maken we een veldengroep waarbij je pas na het kiezen van een bepaalde dag de bijhorende keuzeopties qua uren te zien krijgt.

Voorzie in het formulier een veldengroep met daarin:

  • element met optie-element, bv. dropdown (bv. dag 1, dag 2, dag 3), noem deze bv. ‘kies dag’
  • 3 elementen met optie-element, bv. dropdown (bv uur 1, uur 2, uur 3) en deze geef je een naam die verwijst naar de opgegeven keuzes in het bovenstaande element (in dit geval bv. dag 1, dag 2, dag 3)
  • maak voor de uur dropdowns een option select-handler aan (zie les ‘formulier instellingen’), in dit geval zijn dat dus 3 handlers, en stel de option limits in op 6.

Keer terug naar de elementen met de uur dropdowns en kies bij bewerken voor het tabblad ‘voorwaarden’. Stel bij element ‘dag 1’ in dat dit element pas zichtbaar mag zijn als er bij ‘kies dag’ voor ‘dag 1’ is gekozen. Bij element ‘dag 2’ moet dan ‘dag 2’ gekozen zijn en bij element ‘dag 3’, ‘dag 3’.