Netwerkreserveren in samenwerkingsgroep 3b

De bibliotheken van samenwerkingsgroep 3b vormen samen een reserverings- en ophaalnetwerk. Een klant kan in alle bibliotheken van samenwerkingsgroep 3b een titel reserveren. Dit kan aan de balie maar natuurlijk ook zelf via Mijn Bibliotheek.

Een klant kiest een titel in de publiekscatalogus en krijgt de vraag in welke vestiging hij het exemplaar wil ophalen:

Het bibliotheeksysteem beslist mee op basis van een aantal regels waar het exemplaar vandaan komt:

  • Indien een titel binnen is, dan komt het aanwezige exemplaar op de kastlijst van alle bibs in het netwerk waar een exemplaar binnen is. De eerste bib van het netwerk die het exemplaar inneemt en dus van de kastlijst haalt, wordt de bib die het exemplaar levert. Je ziet op de kastlijst bij het reserveringsnummer tussen haakjes de ophaalvestiging. Verschilt die van jouw vestiging? Wacht dan even met innemen, zo krijgt de ophaalvestiging waar het exemplaar mogelijk ook op de kastlijst staat de kans om het exemplaar van de kastlijst te halen en zo vermijden jullie onnodig transport.
  • Indien een titel niet binnen is, dan blijft wordt de reservering uitgezet in het netwerk. De eerste bib van het netwerk die het exemplaar inneemt, wordt dan de bib die het exemplaar levert. Indien nodig gaat het exemplaar op transport naar de ophaalvestiging.

We zetten ons voorbeeld verder: een medewerker van bib Sint-Lievens-Houtem neemt het exemplaar uit het rek en neemt het in. Het gaat nu op transport naar Zottegem.

Bij aankomst in Zottegem neemt een medewerker het exemplaar in. Het gaat nu op de reserveringsplank en de klant van Zottegem krijgt een reserveringsophaalbericht. De afzender is de bibliotheek waar het exemplaar klaarligt.

De klant van Zottegem leent het exemplaar van bib Sint-Lievens-Houtem in Zottegem uit. De klant mag het boek terugbrengen in eender welke vestiging van de regiobib. Wanneer het daar wordt ingenomen, gaat het op transport naar de eigenaar, in dit geval bib Sint-Lievens-Houtem. Meer informatie vind je in de les Balie in samenwerkingsgroep 3b.