Collectie

Maak keuzes over welke collectieonderdelen je op IBL toelaat en/of pas jouw collectiebeleid aan:

Aanvragen afremmen:

 • Kies ervoor om gegeerde IBL-materialen en/of -rubrieken uit te breiden in de eigen collectie om te voldoen aan de vraag van jouw leners. 
  Binnen Bib Analytics vind je een toplijst terug van aangevraagde IBL-titels. Ga na welke rubrieken en materiaalsoorten in deze lijst zitten en toets hierbij af of er mogelijke hiaten zitten in jouw collectie. De hiaten kunnen het gevolg zijn van bewuste beleidskeuzes op het vlak van afvoer en collectieplannen, wijzen op een wijziging in jullie publiek, of een historische oorsprong hebben. Naargelang de oorzaak zal het plan van aanpak naar jouw collectiebeleid toe verschillen.

Aanvragen stimuleren:

 • Kies bewust om niet in te zetten op de hiaten en gebruik de cijfers om naar het beleid te stappen om een “IBL”-budget te vragen.
  Waar vind je deze cijfers terug? Bib Analytics en selecties.

Leveringen afremmen:

 • Kies ervoor om enkel de magazijncollectie toegankelijk te maken voor leveringen aan het IBL-netwerk. Contacteer onze helpdesk om jouw specifieke oplossing te bekijken.

Leveringen stimuleren:

 • Voeg filialen toe aan jouw IBL-netwerk: hou hier rekening met de logistieke gevolgen. Het filiaal moet voorzien zijn van een postbus die IBL-exemplaren aankan en de postbus moet tijdig opgevolgd worden zodat de lener niet te lang blijft wachten in de transportfase van de aanvraag. Het uitbreiden van het netwerk betekent ook dat de IBL in het filiaal wordt verwerkt en dus ook naar daar zal terugkeren!
 • Zet in op onderhoud en/of uitbreiding van de longtail-collectie. Hou rekening met de hieraan gekoppelde kosten in ruimte/plaatsing, onderhoud, extra personeelsuren, …
 • Kies voor een andere groep waardoor de IBL-aanvraag vroeger of later verschijnt op jouw kastlijst.
  • Groep 1: aanvragen komen onmiddellijk op de kastlijst
  • Groep 2: aanvragen komen na 1 dag op de kastlijst. Kies hiervoor als je bewust wil inzetten op minder leveren. 

Iedereen in groep 1 zou het evenwicht verstoren! Het aantal bibliotheken waar een titel op de kastlijst verschijnt wordt dan te groot. Kies verstandig.