Een reservering wordt automatisch als intern IBL geplaatst als er geen exemplaren in aanmerking komen. Wise beschouwt als niet in aanmerking komend exemplaren die:

  • in nota staan (status N)
  • uitgeleend zijn aan een administratieve pas of speciale pas (status F)
  • in bestelling zijn, als je bibliotheek ervoor gekozen heeft dat bestelexemplaren niet reserveerbaar zijn (status I)
  • vermist zijn (status M)
  • van een andere vestiging zijn dan de vestiging waar je bent ingelogd, terwijl er geen netwerkreservering is ingesteld voor jullie instantie
  • een leen- of leeftijdsblokkade hebben

Ook als je een reservering plaatst voor een klant met vervallen abonnement, wordt de reservatie een IBL. Het is aan te raden om eerst opnieuw in te schrijven en dan pas de reservering te plaatsen.

Wanneer je een exemplaarreservering plaatst, via rechtermuisknop > Reserveer, zal je in deze gevallen een venster krijgen met daarin de boodschap Geen exemplaren beschikbaar voor reservering. Doorgaan? Wanneer je kiest voor Ja, wordt de reservering automatisch een IBL.
Bij een titelreservering, via het reserveericoon, krijg je dat venster niet. Er verschijnt dan een pop-up venster waarin duidelijk staat dat de reservering een IBL-reservering wordt.

Je kan het venster afsluiten en de reservering annuleren, of de reservering plaatsen en omzetten. In het venster Gereserveerd in kan je via het dropdownmenu kiezen voor je eigen vestiging of netwerk, dan wordt de intern IBL opnieuw een vestigings- of netwerkreservering.

De vervaldatum wordt aangepast naar 1 jaar i.p.v. de termijn van 8 dagen voor een IBL.
Opgelet! Voorlopig werkt dit nog niet bij exemplaren die de status Vermist (M) hebben. Hierbij moet je manueel de termijn naar 1 jaar zetten! Houd de pagina met recente releases in de gaten voor een update hierover.

In de meeste gevallen gaat het om recente exemplaren en zullen ze niet op de kastlijst verschijnen bij de IBL-bibliotheken, maar wel in de reserveringsoverzichten. Doe dus altijd de aanpassing naar vestigingsreservering of netwerkreservering om verwarring en foutieve IBL-aanvragen te voorkomen.