Laatste wijziging: 17 augustus 2023

Waarom krijg ik geen omlabelscherm bij een oude barcode?

Bij bibliotheken in een samenwerking 3b staat de functie om enkel eigen exemplaren te herkennen, uit. Zo kunnen ze exemplaren van andere vestigingen in hun samenwerking innemen of uitlenen. Het vervolg daarvan is dat er geen omlabelscherm komt bij IBL-aanvragen uit die bibliotheken. Label het exemplaar toch om, ook al krijg je geen pop-up. Aan sommige zelfuitleentoestellen kunnen de oude barcodes problemen geven. Dit kan ook gebeuren als de aanvraag komt van een bib uit een samenwerking 3b, maar de levering van het exemplaar gebeurt door een bib die niet in zo’n samenwerking zit.

Alle exemplaren die als IBL-exemplaar verstuurd worden naar een andere bib, moeten ALTIJD een nieuwe barcode hebben die start met 3000. Anders kan de ontvangende bib vastlopen en het werk niet uitlenen aan de klant die de aanvraag deed. Gelieve dit dus steeds te checken voor je het exemplaar ook effectief verzendt.

Omlabelen zonder pop-up doe je via Exemplaren > Inzien: scan de barcode, en je komt op het exemplaardetailscherm terecht. Kies nu in het submenu voor Exemplaar > Omlabelen. Dit kan ook nog gebeuren nadat het materiaal al op transport staat en er een transportticketje geprint werd. Omlabelen via deze weg verstoort het IBL-proces niet.
 
Het gaat om aanvragen vanuit bibliotheken van Dijk92 (Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren, Wichelen en Zele) en Route42 (Geraardsbergen, Lierde, Herzele, Oosterzele, Zottegem & Sint-Lievenshoutem).

Het kan soms ook aan je eigen exemplaren liggen, bv. door een aanpassing tijdens de migratie, waardoor die exemplaren een speciale status hebben gekregen, waardoor Wise denkt dat het een landelijke barcode (3000-nummer) is. Een andere oorzaak is dat het exemplaar ooit werd afgeschreven, maar dat die afschrijving werd ongedaan gemaakt. In dat laatste geval moet het exemplaar eigenlijk omgelabeld worden met een 3000-nummer, als het nog om een oude barcode ging.

Ook hier is de boodschap: steeds omlabelen, ook als Wise het niet komt vragen. Je gebruikt hiervoor dezelfde werkwijze die hierboven beschreven werd.