Uitlenen

Een langere uitleentermijn toepassen?

Wil je bij het uitlenen van materialen standaard een langere uitleentermijn toepassen, dan zijn er enkele mogelijkheden:

Wise:

  • Leen je uit aan de balie dan kan je via Alt+F6 uitlenen/verlengen met een dubbele termijn. Een alternatief is om via F6 zelf een inleverdatum te kiezen op de kalender.
  • Stel in de kalender een vakantieperiode in (zelfs op een ‘gesloten’ of ‘vakantie’ dag in de kalender kan je gewoon uitlenen en innemen). Deze dagen worden overgeslagen bij het bepalen van de inleverdatum.
  • Gebruik je tijdens de zomervakantie een vakantie uitleenperiode, dan kan je deze ook gaan gebruiken tijdens deze periode. Hiermee kan je een andere uitleentermijn, verlengtermijn en leengeld instellen. Opgelet! voor de meeste bibliotheken zijn nog geen parameters ingesteld voor de vakantie uitleenperiode. Binnenkort communiceren we instructies over hoe je die door ons kan laten instellen. 

Brocade: vraag aan de Cipal helpdesk

Bidoc: Een langere uitleentermijn instellen kan op verschillende manieren:

  1. stel bij de uitleenparameters een tarief met langere uitleenperiode in als standaard uitleentarief. Dit kan per lenertype en per materiaal. Hiermee wordt automatisch een langere termijn gebruikt en kan ook eenvoudig teruggeschakeld worden naar de originele toestand indien gewenst.
  2. kies na het manueel uitlenen bij de lener een tarief met een langere periode. Dit gebeurt aan de balie via een klik met de rechtermuisknop op de uitleningen en kies uit het menu de optie “Pas tarief aan >” Bij zelfuitleen is methode 1. aangewezen.
  3. stel een vaste inleverdatum in voor een lener. Doe dit via een klik met de rechtermuisknop op de uitleningen en kies uit het menu de optie “Stel terugbrengdatum in”

Een hoger maximum aantal uitleningen?

Werk je met scenario 1 van Inleveren, dan bots je op het ingestelde maximum aantal uitleningen. Indien je uitleent aan de balie kan je dit zelf doorbreken. Start je opnieuw met uitleen aan de zelfuitleen, dan moet het ingestelde maximum aantal uitleningen worden verhoogd.

Wise: Stuur een e-mail naar de Servicedesk waarbij je aangeeft welke abonnementen naar welk maximum moeten worden aangepast. Opgelet: werk je met thuisgroepen (subtotalen) dan moeten deze ook worden aangepast.

Brocade: vraag aan de Cipal helpdesk

Bidoc: Je kan zowel het totale maximum aanpassen als het maximum aantal per materiaalsoort en per lenertype.

Tijdslot

Kunnen jouw leners enkel op afspraak komen en moeten ze een tijdslot kiezen wanneer ze een afspraak maken, lees dan hier hoe je dat doet via de bibliotheekwebsite.