Mailinglijsten maken

Onderstaande info kan je gebruiken in het kader van het onderzoek Bib21.

Maak je een selectie op Settype Klanten, dan kan je het e-mailadres exporteren naar Excel. Kies indien gewenst nog andere velden. Lees onder de schermafbeelding hoe je verschillende soorten leners kan selecteren.

Actieve leners

In Wise zijn actieve klanten, klanten met een actief abonnement. Je selecteert klanten dus beter op uitleenteller dan op actief abonnement. Verfijn je selectie verder door eventueel abonnementen uit te sluiten:

De teller “Aantal uitl. (periode)” telt uitleningen en verlengingen in de volledige instantie. Hiermee sluit je dus niet de leners uit die enkel uitgeleend hebben in een schoolbib, spelotheek …

Alternatief: gebruik laatste activiteitsdatum

Settype: Klanten

Selectieregels:

Klanten: Bieb-gebr: Laatst actief < 31/12/2020

> verhoog het maximum naar 10.000 > enter

> uitvoeren

Dit geeft 5181 resultaten.

Dit zijn alle actors die op 31/12/2022 2 jaar inactief zullen zijn en dus op dat moment in aanmerking komen voor verwijdering.

> tijdelijke set: rechtsklik: exporteren naar csv > kies bijvoorbeeld de rubrieken actor id, naam en emailadres om mee te exporteren.

Meer info over de automatische verwijdering van inactieve actors vind je hier:

Afhakers

Hoe je afhakers wil selecteren, hangt er wat van af wat voor jou de definitie van een afhaker is. Dit is een mogelijkheid: leners die vorig jaar niets hebben uitgeleend, maar tot het jaar daarvoor nog wel. Daarbij kan je eventueel nog abonnementen uitsluiten.

Exporteer vervolgens de velden die je nodig hebt, plus de velden “Uitleningen vorig jaar” en “Uitleningen tot vorig jaar”. In Excel filter je vervolgens op de kolom “Uitleningen vorig jaar”, waarbij je de waarde 0 selecteert.

Nieuwe klanten

Nieuwe klanten kan je momenteel nog niet uit de selecties halen. Onder de rubriek “Inschrijfdatum” vallen ook de klanten die in de geselecteerde periode werden heringeschreven.