Wat vinden bewoners ervan?

Kijk mee naar de reacties van de bewoners van enkele woonzorgcentra in Aalst, tijdens de livestream van Liliane Saint-Pierre op 8 januari 2024.

Bij de eerste experimenten rond livestream in 2017 spraken we met een aantal babbelgrage bewoners van WZC De Wending. We wilden weten hoe zij – vroeger én vandaag – invulling geven aan hun vrije tijd, wat hun hobby’s zijn en waar hun interesses liggen. Of ze de Warande kennen en hier – al dan niet regelmatig – over de vloer kwamen. We polsten over wat ze vinden van de livestream van een voorstelling. Alvast één conclusie: hier liggen een pak kansen voor cultuurhuizen.

Jeanne kan je gerust ‘een vrouw van de wereld’ noemen. Met haar man en kinderen ging ze regelmatig op reis, samen hebben ze heel wat van de wereld gezien. In het beroepsleven was ze federale secretaresse van de socialistische vooruitziende vrouwen en maar liefst 8 jaar lang actief in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. “Ik wil mee zijn met de actuele wereld. Daarom kijk ik iedere dag naar het nieuws en op zondag naar De Zevende Dag.” Als trouwe abonnees van De Warande genoten ze jarenlang van het podiumaanbod, zowel van theater, dans als comedy of muziek. Nu ze in De Wending zit, wordt de verplaatsing naar De Warande steeds moeilijker. Haar lach tijdens de livestream sprak boekdelen.

Mieke woont met haar man Ko sinds 2012 in De Wending. Zij ging vroeger heel vaak naar De Warande, voornamelijk om van klassieke muziek te genieten. Nu ze 85 jaar is, lukt de verplaatsing haar niet meer.  Zelf zong ze lange tijd in een koor, maar door haar ziekte Parkinson kan ze dit niet meer. De mogelijkheid om opnieuw van klassieke muziek en koren te kunnen genieten dankzij livestream? Dat zou ze enorm waarderen.

Louis is – naar eigen zeggen – een liefhebber van het leven én van de vrouwen. En in heel wat stielen thuis. Zo werkte hij in een beenhouwerij, in een boekhandel, in ‘den bouw’ en baatte hij een manège uit. Hij eindigde – op 70jarige leeftijd – zijn loopbaan als verkoper van de Winkler Prins Encyclopedie. Ganser dagen op de baan en dus geen tijd voor hobby’s – “mijn werk was mijn hobby”. De Warande heeft hij ooit één keer bezocht. Nu vult hij zijn dagen met kaartspelen en maandelijks pikt hij een filmpje mee bij de bewoners van de serviceflats. We zagen hem met volle teugen genieten van de livestream.

Swa was zijn leven lang actief, in de seniorenraad, de cultuurraad en de parochieraad. En heeft naar eigen zeggen de wereldbol twee keer rondgelopen, zo’n fervente jogger was hij. En wandelaar. En fietser… Nu zorgt hij toegewijd voor zijn zieke vrouw. Hij is benieuwd naar de gestreamde voorstelling die ze in de cafetaria zullen kunnen volgen. Maar ook wat op zijn ongemak – “wat is mijn rol dan? Want dat spel in gang zetten, dat kan ik niet ze.” We stelden hem  gerust – gewoon komen kijken en genieten!

Schilderen is haar leven. Zelfs na een zware ziekte en een langzaam herstel, blijft Lisette schilderen. De gang van het WZC wordt dankbaar aangekleed met haar werken. Het meest trots is ze op het schilderij van haar levensboom:  “Mijn levensboom. Opnieuw beginnen – veel meegemaakt – en opnieuw verder”. Hoewel ze het vroeger niet breed had, pikte ze af en toe een theatervoorstelling mee in De Warande. Ze kijkt nu al uit naar de voorstellingen die we zullen streamen. Want het huidige activiteitenaanbod van het WZC in niet helemaal haar ding.