Laatst bijgewerkt op 27/03/24

Van waar de opsplitsing in periodes?

Vóór 2024 werden de cijfers gegenereerd middels Google Analytics en ter beschikking gesteld via de Mijn Bibliotheek Administratie. Naar aanleiding van twijfels over de verenigbaarheid van het gebruik van Google Analytics en het voldoen aan de Europese AVG-wetgeving (GDPR in het Engels) onderzochten we in 2023 de mogelijke alternatieven. Dit onderzoek liep in opdracht van de Stuurgroep Digitale Bibliotheek en werd begeleid door een gespecialiseerd marketing-agency. Daarbij kwam Piwik Pro als beste alternatief uit de bus. Dit platform voldoet aan alle technische vereisten die we hebben voor het verzamelen van de cijfers en is een in Europa ontworpen en gehoste oplossing die sterk inzet op het voldoen aan de AVG wetgeving.

Tijdens 2023 werd ook het Bib Analytics platform gelanceerd, een dashboard waarop de gemeten cijfers uit het bibliotheeksysteem werden samengebracht. Tegelijk met het in gebruik nemen van Piwik Pro werd besloten om de consultatieplek van de gebruikscijfers naar dit platform te verhuizen.

De gebruikscijfers voor de periode 2020-2023 werden geborgen en blijven consulteerbaar via de Mijn Bibliotheek administratie. Meer informatie daarover vind je in de rubriek ‘2020-2023’.

Cijfers raadplegen in Bib Analytics

Het Bib Analytics platform wordt als een aparte digitale dienst beschreven. Om te weten hoe je deze tool toepast kan je dus daar terecht.