Laatste wijziging: 12 januari 2024

Mailberichten editeren

Kies als communicatievorm Mail en maak een gewenste combinatie van Taal, Berichtklasse en -soort om jouw mailbericht te kunnen editeren.

Beweeg met de cursor over de tekstvelden of afbeeldingen om de bewerkopties te verkrijgen.

Opgelet: de berichteneditor toont bij berichttypes zoals de herinneringen of de registratienota willekeurig een voorbeeld van uitgeleende werken en/of kosten waar het bericht betrekking op heeft. Het kan zijn dat er daarbij btw wordt getoond, maar in de echte brieven wordt er nooit btw gerekend!

Tekst aanpassen

Bij een editeerbare tekst heb je 3 mogelijkheden:

= Verwijderen. Hiermee verwijder je het tekstblok in 1 beweging. Let op: dit is onmiddelijk gebeurd! Zolang je niet op “Opslaan” of “Publiceren” klikt, kan je nog terug naar het selectiescherm, en zo terug naar het bericht dat je aan het aanpassen was. Dit is de enige manier om de verwijderde tekst terug op te roepen.

= Terugkeren naar de basistekst. Hierdoor val je terug op de laatst gepubliceerde tekst voor dit bericht.

= Bewerken. Vervolgens opent de tekstbewerker:

Je kan nu de tekst aanpassen, of je kan gebruik maken van enkele opties uit het menu. Als je met jouw cursor beweegt over de icoontjes verschijnen de verschillende mogelijkheden. Zo kan je een placeholder toevoegen, het lettertype wijzigen, een opsomming invoegen, een link toevoegen … Met de laatste optie kan je alle bewerkingen ongedaan maken en de opmaak van de volledige tekst verwijderen.

Tip: wil je een volgende lijn zonder extra witregel in jouw tekst? Gebruik shift+ENTER in plaats van ENTER op het einde van een regel. De volgende tekstregel volgt mooi op jouw vorige tekstblok.

  • Placeholder toevoegen: automatisch ingevuld veld – Opgelet: we raden ten zeerste af om “Lenernummer” te gebruiken, want als het rijksregisternummer gebruikt wordt als lenernummer, dat wordt dit getoond in de mail, en dat mag niet volgens de GDPR-wetgeving

Opgelet! Pas je voor het eerst een tekstveld aan in een e-mailbericht? Voeg dan ook manueel de placeholder #NAAM# toe, anders verdwijnt hij.

  • Link(s) toevoegen:

Kies voor een eerder gebruikte link uit de resultaten of voor “Nieuwe link”.

Vul de velden URL en de linktekst aan, klik op “Opslaan en plaatsen” om de link toe te voegen aan de lijst met links om uit te kiezen. Welke links je best gebruikt om door te linken naar Mijn Bibliotheek vind je hier.

Tot slot kies je voor “Marketing link” of “Call to action”: “Marketing link” toont de tekst in een andere kleur, “Call to action” maakt er een button van.

De link wordt toegevoegd.

Op elk ogenblik kan je via Sluiten terugkeren naar het bericht zonder doorgevoerde wijzigingen.

Ben je klaar met de tekst aan te passen? Sluit dit scherm aan de hand van het minteken links.

Afbeeldingen wijzigen en/of toevoegen

Voor het aanpassen van een afbeelding heb je slechts 1 optie: 

Kies een nieuwe afbeelding. Vervolgens opent een scherm met de mogelijkheid om de gewenste afbeelding op te zoeken.

Kies de gewenste afbeelding, open deze en klik vervolgens “Klaar” aan rechts onder.

De minimale breedte van de header afbeelding is 700px, de hoogte ligt niet vast. Volgende bestandstypes kunnen julie gebruiken: jpeg, jpg of png. Gif-bestanden worden wegens kwaliteitsverlies afgeraden. Een pdf-bestand is niet bruikbaar.

Het aanpassen van de header wordt in bepaalde gevallen afgeraden. Bij het wijzigen van de afbeelding verdwijnt namelijk ook de vermelding van de vestiging waar je de uitlening hebt gedaan/waar je reservatie klaar ligt. Zelf een headerafbeelding maken met vermelding van de bibliotheeknaam is een oplossing voor bibliotheken met slechts 1 vestiging, of waar de uitleenvestiging niet van belang is.

Hou er rekening mee dat bij de meeste bibliotheken aanpassingen in de berichteneditor toegepast worden op alle vestigingen binnen de instantie. 

Eens je een andere afbeelding hebt gekozen, krijg je 2 opties bij afbeeldingen. Met het kruisje kan je de laatst gepubliceerde afbeelding opnieuw in gebruik nemen.

Belangrijk!

Om je wijzigingen te bewaren, moet je achtereenvolgens op Opslaan, Preview en Publiceren klikken.