Doe mee aan de teststream

Als het de eerste keer is dat je participeert aan een livestream, is het aan te raden om mee te doen aan de teststream. Cultuurconnect organiseert enkele weken vooraf aan de echte livestream een testmoment. Samen met de streamingpartner installeren we ons in het lanceercentrum.

De streamingpartner stelt zich op met 1 camera in de zaal waar de voorstelling zal plaatsvinden, bij het lanceercentrum. Tijdens de test is er geen voorstelling, maar kunnen de satellietcentra hun installatie uitproberen.

Wat test je als satellietcentrum eigenlijk?

Je zet je eigen installatie eens op. Zo weet je of en hoe alles werkt.

 Tijdens de test ga je na:

 • is de (vaste) internetverbinding stabiel genoeg? Heb je stabiel beeld en geluid gedurende een 10-tal minuten?
 • is jouw projector (of het beeldscherm) voldoende kwaliteitsvol? Zijn de kleuren ok? Is er onderhoud nodig?
 • werkt de browser (bvb google chrome) van je laptop of computer nog goed, of is er een update nodig?
 • werkt de geluidsversterking naar behoren?

Hoe verloopt de test?

 • Je ontvangt van Cultuurconnect een link naar vimeo of youtube of een ander streamingplatform.
 • Je opent deze link in de browser van je laptop of computer.
 • Gebruik als browser idealiter ‘google chrome’. Zorg dat je de laatste versie hebt, zeker bij gebruik van oude laptops of computers kijk je dit best even na.
 • Je projecteert het scherm van je laptop naar het grote scherm van jouw zaal waar je zal vertonen. Of, voor de kinderen of bewoners die op hun kamer of in een kleinere ruimte zullen kijken: op een tv, tablet of laptop.
 • Idealiter heb je een vaste (met kabel) internetverbinding in de ruimte waar je de stream ontvangt. Via Wi-Fi lukt ook wel, maar de stabiliteit van je internetsignaal kan dan fluctueren gedurende de voorstelling wat voor haperingen kan zorgen. Tegenwoordig zijn de meeste wifi-verbindingen wel sterk genoeg, we hebben een minimale downloadsnelheid nodig van minimaal 8 à 10 Mbps (via testmy.net kan je dit snel achterhalen).
 • Je geeft ons feedback of het beeld en geluid goed ontvangen worden.
 • Op het moment zelf kan je vragen aan Cultuurconnect en de streamingpartner stellen via de Whatsapp-groep.
 • Je kan ook feedback of tips krijgen/geven aan de collega satellietcentra die op dat moment mee testen en in de Whatsapp-groep zitten. Meer lezen over de inzet van Whatsapp webapp als communicatietool? Klik dan hier.

↑ Voorbeeld teststream “Bartje en de Beiaard”

Test ook mee met de soundcheck op de dag van de voorstelling / livestream!

Ook op de dag van de livestream zelf doen we een test. Dit probeert Cultuurconnect ism het lanceercentrum te organiseren op hetzelfde moment als de artiesten of muzikanten hun soundcheck doen voor het live optreden. Hou hier rekening mee in je planning. Meestal zal dit vlak voor of op de middag zijn, rond 11.30u à 12.00u. Voor de exacte timing ontvang je de dagplanning van de livestream via e-mail.

Meer lezen over geluidsversterking of nodige apparatuur?

Werkt je teststream? Dan kan het aftellen naar de voorstelling beginnen!