Eerste hulp bij Bibster: Veel gestelde vragen
Ben je vastgelopen in Bibster of heb je een prangende vraag?
Zoek even tussen onze Veelgestelde vragen om je probleem snel op te lossen!
Ik wil het spel opnieuw spelen maar kan het niet meer starten.
- Story: als je een Story gespeeld hebt, en de tijd van het spel is afgelopen, dan is ook het spel ‘afgelopen’. Om het opnieuw te kunnen spelen, moet je het dupliceren en opnieuw starten.
- Quest: bij Quest speelt de tijd binnen het spel geen rol. Een gestart spel kan je blijven spelen tot het moment dat je actief kiest voor ‘Stop Quest’.
Hoe doe je dit bij Quest en hoe doe je deze aanpassing bij Story? Bekijk hiervoor de instructievideo ‘Een spel klaarzetten’
Ik heb een spel gemaakt en klaargezet om te spelen door start te selecteren, maar ik heb bij het spelen nog (tik)fouten gevonden. Hoe kan ik die aanpassen?
Tik- en andere fouten kan je helaas niet meer aanpassen in een gestart spel. Alleen door het spel te dupliceren, kan je de fouten verbeteren in het gedupliceerde spel. Het origineel gemaakte spel verwijder je dan het beste om de fouten later niet opnieuw mee te nemen. Als de fout enkel in één vraag voorkomt, kan je ook de vraag bewerken en de fout aanpassen, of de vraag helemaal verwijderen. Maar de regel blijft dat bij een gestart spel deze aanpassing geen effect heeft. Je moet het spel dus steeds dupliceren om de wijzigingen te kunnen zien.
Hoe? Bekijk hiervoor de instructievideo ‘spellen en vragen verwijderen’ of / en de instructievideo ‘een spel dupliceren en aanpassen’.
De tekst zoals ik die in het spel heb gezet, is anders bij de spelers van het spel. Hoe kan dat?
Een Bibsterspel zoals klaargezet door de spelmaker, zou volledig dezelfde tekst moeten bevatten achter de schermen dan tijdens het spel. Is dat niet het geval, dan kan het voorkomen dat in je browser de translate-functie ingeschakeld is. Via de instellingen van de browser kan je dat eenvoudig uitzetten.
Wat is het doel van de A4-plaatjes die onder het menu-item Locaties staan?
Om een Quest te kunnen spelen moeten spelers codes invoeren per vraag. De bedoeling is dat de spelers in je bib op zoek gaan naar de codes als echte speurders. Om de eenvormigheid te garanderen, voorzien wij in Bibster al afdrukbare locatieplaatjes. Bekijk de instructievideo ‘locaties in het spel’ om meer te weten te komen.
Ik maak een nieuwe Story maar kan het spel niet starten. Hoe kan dat?
Een Story-spel moet aan een aantal vaste voorwaarden voldoen. Zo bestaat elke ronde uit 3 vragen en bestaat elk spel uit minstens 5 rondes. Voldoet je spel daar nog niet aan, dan zal je het spel niet kunnen starten. Bekijk hiervoor de instructievideo ‘een nieuw spel maken in Story’.
De cover van het boek in mijn collectie is niet dezelfde als de cover die getoond wordt in het spel in Bibster dat ik gedupliceerd heb.
Een heruitgave van een boek heeft niet altijd dezelfde cover. In Bibster kan je dus steeds de afbeelding aanpassen per vraag. Hoe? Bekijk hiervoor de instructievideo ‘Een spel dupliceren en aanpassen’.
Ik wil een vraag doorlinken naar het krantenarchief, maar als we de vraag spelen, moet je inloggen. Hoe kunnen we die loginpagina van het krantenarchief omzeilen zodat de spelers een krantenartikel kunnen opzoeken?
Als je een abonnement hebt op het digitaal krantenarchief van BelgaPress dan kan je dat binnen de muren van de bib steeds raadplegen. Dit krantenarchief werkt op IP-adres, dus het IP-adres waarmee de toestellen connecteren met internet moet daarom vastgelegd zijn in de backend van het krantenarchief. Lukt het bv. vanuit Bibster niet om door te klikken naar het krantenarchief, dan is het IP-adres waarmee de tablet met het internet verbindt niet hetzelfde als het IP-adres van je cataloguspc in de bibliotheek. Voor de toestellen waarop het niet lukt om te connecteren met het archief, kan je via een gratis online tool( zoals deze) nagaan via welk IP het toestel connecteert. Geef dat IP aan de servicedesk van Cultuurconnect door (samen met de melding of het een draadloos of bekabeld netwerk is). Dan checken we in de back-end of het is toegevoegd aan jullie bib en indien niet, voegen we het toe. Zodra dit gebeurd is, zou je voor die toestellen ook geen vraag meer mogen krijgen om in te loggen op het krantenarchief en kan je gewoon doorklikken en zoeken naar het juiste artikel.