Welkom in de cursus over Bibster

Bibster is een spel waarmee de deelnemers op een digitale manier kennis maken met de bibliotheek in al zijn facetten: het gebouw, het aanbod, de activiteiten … Ze leren spelenderwijs bij en worden warm gemaakt om naar de bibliotheek te komen. 

Bibster is een betaalbaar, op maat gemaakt platform waarmee een bib heel uiteenlopende digitale quizzen, zoektochten, klasintroducties en gidsbeurten kan maken. Bibster bevat 2 verschillende spelvarianten: Bibster Story en Bibster Quest. 

Een spel op maat van jouw bib of school

Er voor beide spelvarianten een standaardversie met opdrachten over thema’s zoals identiteit, vluchtelingen, hobby’s …
Maar Bibster is ook bijzonder aanpasbaar: je kan de opdrachten gemakkelijk veranderen, verwijderen, of geheel nieuwe opdrachten toevoegen. Zo maak je een versie die helemaal op maat is van jouw gebouw, met de focus op de eigen collectie of specifieke inhoudelijke thema’s die je in de kijker wil zetten. Je maakt op die manier, naast de standaardversie, zoveel spellen als je zelf nodig hebt: op termijn heb je zo bijvoorbeeld een spel voor leerlingen van 10 tot 12, een versie voor senioren, een spel over de Jeugdboekenmaand, over poëzie, over  mediawijsheid … 

En het resultaat kan je delen met andere bibliotheken. Je deelt sterke opdrachten, of een volledig spel. Op die  manier is Bibster niet alleen wat je zelf maakt, maar je kan putten uit een ruim aanbod aan opdrachten die je kan  gebruiken ter inspiratie of die je kan overnemen en aanpassen naar wens.

De configuratieschermen van Bibster werden in 2021 herwerkt, in deze instructievideo’s leer je alles over de nieuwste versie van Bibster.