Bibster Story & Bibster Quest

Met Bibster krijgen bibliotheken de mogelijkheid om een betaalbaar, op hun maat gemaakt platform te gebruiken  om heel uiteenlopende digitale quizzen, zoektochten, klasintroducties en gidsbeurten te maken. Bibster bevat niet  1 maar 2 verschillende spelvarianten: Bibster Story en Bibster Quest. 

Bibster Story is een bibliotheekintroductiespel voor klasgroepen. Een bibmedewerker begeleidt het spel dat  ongeveer 2 lesuren duurt. De spelers spelen in teams van 2 tot 4 personen. Die teams krijgen opdrachten via de  computer of tablet. Het team dat deze opdrachten het best vervult, wint het spel. Tijdens het spel leren de spelers  de bibliotheek beter kennen: verrassende boeken of dvd’s, de werking van de catalogus, leuke plekken en nog veel  meer. De opdrachten kunnen opgehangen worden aan 1 of meer inhoudelijke thema’s. 

Bibster Quest laat je zoektochten maken die je kan spelen met een smartphone of tablet. Spelers kunnen samen  spelen, maar evengoed alleen. De spelers gaan in de bib op zoek naar codes, voegen deze in en beantwoorden de  bijhorende vraag. Je Bibster Quest inzetten voor allerhande groepen, maar evengoed voor individuele bezoekers.  Je kiest zelf hoelang Bibster Quest wordt, maar typisch duurt het ongeveer 1 uur. 

Een Bibsterspel op maat van jouw bib of school

Momenteel is er voor beide spelvarianten een standaardversie met opdrachten over thema’s zoals identiteit,  vluchtelingen, hobby’s … Maar Bibster is bijzonder aanpasbaar: je kan de opdrachten gemakkelijk veranderen,  verwijderen, of geheel nieuwe opdrachten toevoegen. Zo maak je een versie die helemaal op maat is van jouw  gebouw, met de focus op de eigen collectie of specifieke inhoudelijke thema’s die je in de kijker wil zetten. Je maakt  op die manier, naast de standaardversie, zoveel spellen als je zelf nodig hebt: op termijn heb je zo bijvoorbeeld een  spel voor leerlingen van 10 tot 12, een versie voor senioren, een spel over de Jeugdboekenmaand, over poëzie, over  mediawijsheid … 

En het resultaat kan je delen met andere bibliotheken. Je deelt sterke opdrachten, of een volledig spel. Op die  manier is Bibster niet alleen wat je zelf maakt, maar je kan putten uit een ruim aanbod aan opdrachten die je kan  gebruiken ter inspiratie of die je kan overnemen en aanpassen naar wens.

De configuratieschermen van Bibster werden herwerkt, in deze instructievideo’s leer je alles over de nieuwste versie van Bibster.