IBL voor bibliotheken die nog niet met Wise werken

Het vernieuwde IBL is live gegaan in het voorjaar van 2022. Pas in maart 2023 zullen alle bibliotheken overgeschakeld zijn op bibliotheeksysteem Wise.

Opdat we niet nog een jaar met 2 systemen naast elkaar moeten werken en om complexe werkprocessen te vermijden, is er een alternatief om deze gemengde periode te overbruggen. Wat zijn de implicaties voor jouw bib? 

Bibliotheken die nog niet zijn overgeschakeld op Wise 

In maart 2022 zijn er 27 nog-niet-wise-bibliotheken.

 • De gebruikers van deze 27 bibliotheken blijven op de oude manier via de balie of een webformulier Impala-aanvragen doen.
 • De Impala-aanvragen van deze bibliotheken moeten nog steeds via Impala door collega-bibs opgepikt te worden. Voor de bibs op Wise zou dit een dubbel werkproces betekenen. Dit willen we vermijden. 
  • Daarom stellen we een routering in waarbij deze bibs vooral elkaars aanvragen honoreren
  • Daarnaast verklaarden enkele grotere Wise-bibliotheken zich bereid op het einde van de routering de resterende vragen op te nemen. 
 • De collecties van deze bibs zijn nog niet rechtstreeks aan te vragen door gebruikers van Wise-bibliotheken via bibliotheek.be. 
 • Bibliotheken die nog tijdelijk aanvragen en leveren via Impala krijgen de huidige micro-subsidie tot ze op Wise zitten. Ze ontvangen geen subsidie meer voor aanvragen. 

Deze tijdelijk werking ‘in twee netwerken’ kan betekenen dat enkele leners voor enkele aanvragen een verminderde dienstverlening gewaar worden. Omdat dit een heel tijdelijke situatie is, is dit te verantwoorden. 

In 2020 deden deze 27 bibs samen 4.044 transacties (2.575 aanvragen en 1.469 leveringen) op een Vlaams totaal van ongeveer 40.833 aanvragen en 40.639 leveringen in 2020. Zonder Gent gaat het om 2.469 aanvragen en 961 leveringen.

Wise-bibliotheken

De Wise-bibliotheken zijn overgeschakeld naar het nieuwe systeem. Voor hen werd de werking veel eenvoudiger: alle aanvragen worden via Wise afgehandeld, er moeten geen voorlopige titels of exemplaren meer worden aangemaakt. IBL is volledig geïntegreerd in Wise. Er moet geen tweede systeem meer geraadpleegd worden, zie webinar 3 ‘Wise en IBL: werkproces’.

Deze bibliotheken moeten voor OB-OB-vragen niet meer in Impala werken, met uitzondering van degenen die zich opgaven als leveranciers voor de nog-niet-wise-bibs (zie boven).

Ontvang je toch nog een aanvraag van een andere OB via Impala (in principe zou dit niet mogen voorvallen), dan mag je deze negeren of weigeren.

Samenvattend

We werken sinds april 2022 met 2 aparte IBL-systemen en -netwerken. 

 1. Het eerste netwerk bestaat uit de Wise-bibliotheken. Zij handelen al hun aanvragen en leveringen via Wise af via een eenvoudiger werkproces. 
 2. Het tweede – tijdelijke – netwerk bestaat uit de nog-niet-Wise-bibliotheken. Zij handelen hun aanvragen en leveringen via Impala af.
  We vonden enkele grotere Wise-bibliotheken bereid om ook nog eventuele aanvragen van de resterende niet-Wise bibliotheken via Impala (extern IBL in Wise) op te vangen. 

Impala blijft ook na 2023 in gebruik voor aanvragen van en naar niet-openbare bibliotheken, zie les 2 ‘IBL voor niet-openbaar bibliotheekmateriaal.

✉️  Volg de webinarreeks over het vernieuwde IBL (juni – oktober 2021)

🔎  Lees meer over het vernieuwde IBL als onderdeel van het vernieuwingstraject Bibliotheekdiensten