Wat is er technisch nodig?

Als jouw cultuurhuis functioneert als lanceercentrum (waar de voorstelling live speelt en de opnames gemaakt worden voor de livestream), is er nodig:

  • een uitgeruste podiumzaal
  • een vaste, stabiele en dedicated internetverbinding in de podiumzaal. Let op: we hebben het dus niet over een Wi-Fi verbinding, maar over een vaste internetkabel om aan te sluiten op een laptop. Als je een verlengkabel nodig hebt, neem dan UTP-kabel die dik genoeg is, bvb cat6 of cat7
  • de upload- en downloadsnelheid van de internetverbinding moet minimaal 14Mbps en stabiel zijn (hoe meet je dit? -> zie onder)
  • een technische fiche van de voorstelling 
  • eventueel een script van de voorstelling (vooral als er veel dynamiek of speciale effecten zijn)
  • enkele geblokkeerde stoelen/zetels voor de camera’s (welke nummers dit zijn, wordt in overleg tijdens het werkbezoek bepaald)

Hou er rekening mee dat het instellen van belichting en geluid anders kan zijn voor de opnames voor livestream dan voor het live publiek in de zaal. De technici van de voorstelling, van het cultuurhuis en onze streamingpartner overleggen best vooraf even over aanpak en afstemming. Dit kan tijdens het werkbezoek (zie verder).

Test vooraf de uploadsnelheid van je internetverbinding

De upload- en downloadsnelheid moet minimaal 14Mbps en stabiel zijn. Helemaal geweldig indien dit nog hoger is (vb. door een snelle glasvezel-verbinding).

Test dus op voorhand zeker de uploadsnelheid van je internetverbinding en stuur het resultaat (screenshot of export) door naar Cultuurconnect:

Indien de waarde te laag is of onstabiel, kan je vooraf aan de teststream al eens contact opnemen met je internetprovider om te vragen of ze dit kunnen nakijken en verbeteren.