Webinar 2: Collecties op IBL


Nieuw IBL-reglement: systeembrede instellingen

Door de integratie van de IBL-aanvragen in de bibliotheekwebsites en in bibliotheeksysteem Wise kan veel geautomatiseerd worden. Samen met de werkgroep Dienstenmodel werden de grote lijnen voor een nieuw IBL-reglement uitgezet met systeembrede instellingen, die voor alle bibliotheken gelden. 

Wat betreft de types materialen, zag de werkgroep weinig absolute beperkingen. De aanbeveling van de werkgroep is om systeembreed aanvragen op sprinters als IBL onmogelijk te maken. Hetzelfde geldt voor games, braille, documentatiemappen, eboeken, spelletjes, kunstwerken en vertelplaten. 

Met de windowtime-mogelijkheid in Wise kan je instellen hoe lang een exemplaar al in de bibliotheek moet zijn om via IBL te kunnen worden aangevraagd. Het voorstel van de werkgroep is hier om dit voor alle bibliotheken in te stellen op 365 dagen. Met andere woorden: een werk moet een jaar in de bib zijn, om op IBL te mogen. Daarna kan je recente collectie beginnen reizen. Dit betekent dat een lener sommige werken niet via IBL zal kunnen aanvragen omdat ze te recent zijn. Bij nieuwe boeken is een aankoopsuggestie dan een goede optie. Het boek zelf elders gaan halen kan natuurlijk ook altijd. 

Welke types materialen komen op IBL, welke worden geblokkeerd? En ligt de standaardtermijn voor een blokkade goed op 365 dagen? Laat je nu al je mening horen op het coöperatieplatform. Na de zomer kan elke bibliotheek hierover stemmen en hakken we samen de knoop door. 

Eigen keuzes

Jouw bibliotheek kan ook eigen keuzes maken en die inrichten in Wise. Wil je een vestiging van je bib helemaal uitsluiten voor IBL, dan kan je dat aanvragen via de servicedesk van Cultuurconnect. Wise biedt ook tal van mogelijkheden via de Wise-client: je kan zelf  reserveerblokkades voor IBL-aanvragen instellen bij het koppelen van exemplaren, of achteraf, per exemplaar, voor een groep exemplaren etc. Hoe alles precies werkt, wordt later toegelicht in handleidingen hier op het leerplatform. In het proefjaar 2022 ga je best zuinig om met bibliotheekspecifieke blokkades op bepaalde deelcollecties. Je kan beter eerst een beetje voelen wat er met het IBL in Wise op je af komt.

Er is ook in het vernieuwde IBL altijd nog de mogelijkheid om een aanvraag van een andere bibliotheek te weigeren voor iets wat je niet wil meegeven: zie webinar 3 ‘Wise en IBL: werkproces’.

Leesjury en leesgroepen

Over de gevolgen voor de Leesjury (KJV van vroeger) en voor leesgroepen: zie webinar 5 ‘IBL-aanvragen door de bibliotheek’. 

Evenwichtsoefening

Een aantal beperkingen geldt voor de hele sector. Door de regels zo uniform mogelijk te houden, zijn ze ook makkelijk uit te leggen aan leners. De bedoeling is dat de eindgebruikers door de vele alternatieve mogelijkheden minder vaak IBL als de enige manier zien om een exemplaar uit een andere bib te halen. Tegelijkertijd moet IBL wel voor iedereen zichtbaar zijn, maar recente collecties moeten uitgesloten worden. Het is een evenwichtsoefening om IBL toegankelijker te maken, zonder dat het aantal aanvragen de pan uit swingt en het voor de sector te belastend en duur wordt.

✉️  Krijg een update wanneer een nieuwe webinar online komt (juni – oktober 2021)

💬  Praat mee of stel vragen op het coöperatieplatform

🔎  Lees meer over het vernieuwde IBL als onderdeel van het vernieuwingstraject Bibliotheekdiensten