Laatste wijziging: 9 januari 2023

Velden van de seriemutatie

In het scherm van de seriemutaties zie je rechts de velden die je kan wijzigen:

Aandachtspunten bij enkele velden:

  • Het tabblad RouteCollecties gebruiken we niet.
  • Vestiging: dit veld gebruik je om een deel van je collectie in een andere vestiging onder te brengen, bv. het magazijn of de Bibtruck. Je kan dit combineren met ‘vaste kast’, om meteen de kast correct te zetten. Het enige nadeel is dat de exemplaren niet de tussenstatus ‘Transport’ krijgen. Een andere mogelijkheid om exemplaren in bulk naar een andere vestiging te plaatsen is herloceren. Bij herloceren krijgen ze wel de status ’transport’, maar dan moet je wel nog de kast nakijken of eventueel juist zetten via een seriemutatie.
  • Materiaal: let erop om enkel materiaalsoorten te gebruiken waar een reglement aan vasthangt!
  • Om de kast te wijzigen: selecteer Vaste kast + vink Negeer blokkade aan (vaste kasten hebben default een ‘blokkering tegen herindelen’).
    Plaatsing genereren kan je best niet gebruiken. Zelfs indien er een volledige kastconversie ingericht is voor jouw bibliotheek kan het mis gaan, omdat naar de titelgegevens van de exemplaren wordt gekeken om alle plaatsingsgegevens opnieuw te voorspellen.
  • Inleverdatum: kan gebruikt worden via seriemutatie om exemplaren met inleverdatum die valt in een onverwachte sluitingsperiode aan te passen en naar een latere datum te verplaatsen. Opgelet: gebruik dit niet om de inleverdatum te vervroegen, want dan gaat de klant geen berichten zoals IV1, HR1 en co krijgen!
  • Je kan blokkades zoals de leenblokkade aan- of uitzetten. Meer informatie over de werking van de verschillende blokkades vind je hier.
  • Je kan bepaalde velden automatisch invullen of weer leegmaken, bv. schadenotitie
  • Status (Vermist / Afschrijven): Je kan een exemplaar enkel afschrijven op deze manier wanneer het eerst de status Vermist heeft. We raden echter aan exemplaren af te schrijven via de functie “Exemplaren” > “Afschrijven”.