Hoe kan ik een aangevraagd exemplaar ontvangen en uitlenen?

Een tijdelijk IBL-exemplaar registreren in Wise

Na de aanvraag in Impala kan je via tijdelijke exemplaren het IBL-exemplaar registreren. Via Exemplaren > Tijdelijke exemplaren > IBL-exemplaar, maak je een tijdelijk exemplaar aan.

Zet ‘v’ in het veld Exemplaarnr. Op deze manier maakt Wise automatisch een unieke barcode aan. Vul de titel en auteur in. Opgelet voor typfouten, het titelveld is een vrij veld.

Heb je de RMT BI – Boek IBL opgenomen in je reglement, kies deze dan als Materiaal. Zo niet dan kies je een andere RMT. Kies ‘9997 IBL Diversen’ als Stat. cat. Zet de Status op R om de aanvraag aan een klant te kunnen koppelen. ‘Zoek klant’ wordt dan aanklikbaar en opent het klanten zoekscherm.

Laat Kosten op Ja staan. Opgelet, je moet sinds het vernieuwde IBL zelf de IBL-kost ingeven bij Plaatskosten. Duid je Nee aan, dan rekent Wise geen kosten aan.

Opgelet: klanten van bibliotheken die in hun reglement voor BI – Boek IBL leengeld hebben ingesteld, krijgen deze kost sowieso aangerekend bij het uitlenen.

Zie ook: Hoe worden de kosten van een IBL aangerekend?

Klik vervolgens op opslaan en een bonnetje wordt afgedrukt. Houd dit bonnetje bij. Het tijdelijke exemplaar heeft nu de status T – transport en is zichtbaar bij de klant in het overzicht IBL/reserveringen.

Ter info: een IBL-reservering telt niet mee in het max. aantal reserveringen (indien er een max. is ingesteld voor een abonnementstype)

Een IBL-exemplaar uitlenen

Wanneer het exemplaar toekomt, scan je de barcode op het bonnetje in, in het innamescherm. De klant krijgt bericht dat de reservering klaarstaat. Steek het bonnetje bij de aanvraag. De klant kan het exemplaar met de barcode op deze bon uitlenen.

Een IBL-exemplaar innemen

Wanneer het IBL-exemplaar weer door de klant wordt ingeleverd, wordt het tijdelijke exemplaar meteen afgeschreven (status A):

Heeft de klant het bonnetje met barcode niet bij? Roep de klant op in het uitleenscherm, ga naar de uitgeleende exemplaren via F9 en neem het IBL-exemplaar in door rechts te klikken en te kiezen voor Innemen.

Het IBL-exemplaar kan nu weer terugbezorgd worden aan de leverende bibliotheek.