In deze les van de cursus Activiteiten leer je hoe je activiteiten rechtstreeks in de bibwebsite kan invoeren. Een andere les leert je de Uit-agenda integreren.

Een activiteit toevoegen

1.Klik in het dashboard op Activiteit aanmaken. Je kan ook in het beheerdersmenu op de link Inhoud klikken en vervolgens op de knop Inhoud toevoegen, en dan de link Activiteit.

 1. Geef je activiteit een passende titel.
 2. Vul de inhoudsvelden Intro en Inhoud in.
 3. Voeg eventueel een afbeelding toe.
 4. Ga terug naar boven en klik door naar Evenement Informatie. Vul de gewenste velden in. Let op, vergeet in het veld ‘Duur’ niet het start- en einduur te vermelden!
 5. Klik onderaan op de knop Opslaan.

De activiteit komt dan automatisch op de pagina /Agenda. Indien gewenst kan je de activiteit ook tonen op andere pagina middels de widget ‘item in de kijker‘.

Voorbeeld van het invullen van een activiteit (bovenste deel van de opties):

Voorbeeld van het invullen van een activiteit (onderste deel van de opties):

Resultaat langs de kant van de gebruiker (op overzichtspagina met activiteiten):

Resultaat langs de kant van de gebruiker (op detailpagina van de activiteit):


Afbeelding toevoegen

Om een afbeelding toe te voegen, volg je volgende stappen:

 1. Klik op de knop AFBEELDING.
 2. Klik op de knop Selecteer een afbeelding.
 3. Om een reeds gebruikte afbeelding te hergebruiken, vink je deze aan, en druk je onderaan op Selecteer een afbeelding.
 4. Om een nieuwe afbeelding te gebruiken, klik je bovenaan op de link Upload. Sleep vervolgens je afbeelding naar het grijze veld, of druk op Bestanden selecteren, kies je bestand en klik op Openen. Geef de afbeelding een gepaste naam (om deze snel terug te vinden via de zoekoptie) en een tekstalternatief (Alt-tekst). Druk onderaan op > Selecteer een afbeelding.

Om een afbeelding te verwijderen, volg je volgende stappen:

 1. Klik onder de afbeelding op de knop Verwijderen.

Om de tekst bij een afbeelding te wijzigen, volg je volgende stappen:

 1. Klik onder de afbeelding op de knop Bewerken.
 2. Pas de gewenste velden aan. We loved with a love that was more than love

Intro versus Inhoud

Op de overzichtspagina met activiteiten wordt enkel het introtekstje getoond.

Om meer te lezen moet men als gebruiker op de link Lees verder klikken.

Dan komt men op de detailpagina van de activiteit terecht. De rest van het inhoudsveld en ook de specifieke gegevens zoals de datum, duur en locatie, worden nu volledig getoond.


Opmaakmogelijkheden

In het introveldje heb je een beperkt aantal opmaakmogelijkheden, maar in het eigenlijke inhoudsveld kan je met koppen werken.

Gebruik bij voorkeur kop 3. Deze verschijnt in een accentkleur (zelfde kleur als logo links boven).


Werken met tags

Je kunt aan je activiteiten ook tags koppelen die ervoor zorgen dat je activiteiten en recente berichten met dezelfde tag samen getoond worden in een gerelateerde items widget. Je kan middels komma’s meerdere tags toevoegen. Als je begint te typen komt er een dropdown met reeds geregistreerde tags waaruit je kan selecteren. Typ je hier een tag die nog niet in de lijst staat, dan wordt die er op dat moment aan toegevoegd.


Pagina-opties

Bij een activiteit heb je verschillende pagina-opties:

 • Toon de recente berichten: op de detailpagina van de activiteit worden de recenste nieuwsberichten getoond
 • Toon de agenda: op de detailpagina van de activiteit worden de eerstvolgende agenda-items getoond
 • Inschrijvingsformulier CMS: koppel een inschrijvingsformulier voor deze activiteit aan de info (zie ook Inschrijvingsformulier nieuwsbrief).
 • Extern inschrijvingsformulier of link: een formulier vanuit een ander platform dan het CMS Bibliotheekwebsites koppelen gaat niet via bovenstaande optie. Je kan wel een knop toevoegen via de rubriek CTA en daarachter een externe link stoppen.

Promotie-opties

Bij het invullen van een activiteit heb je aan de rechterzijde extra opties, waaronder promotie-opties. Hiermee kan je een activiteit extra benadrukken op de nieuwspagina.

Normaal gezien verschijnen activieiten in de volgorde waarin ze gepland zijn. De twee activiteiten met de dichtsbijzijnde datum staan bovenaan, naast elkaar, met het opschrift IN DE KIJKER. De overige activiteiten staan daaronder, en nemen de volledige breedte van de pagina in.

Via de promotie-opties rechts kan je dit wijzigen:

 • vastgeplakt bovenaan de lijst: op de overzichtspagina met alle activiteiten wordt deze activiteit nu als eerste getoond met het opschrift ‘IN DE KIJKER’.
 • Uitgelicht: op de overzichtspagina met alle activiteiten wordt deze activiteit nu als eerste getoond, over de volledige breedte van de pagina, en in een kader.

Voorbeeld van de overzichtspagina met activiteiten, met bovenaan een activiteit die uitgelicht werd, en daaronder twee berichten in de kijker:


Een bestaande activiteit bewerken

Je bestaande activiteiten kan je op verschillende manieren bewerken:

 • Open het Dashboard, zoek onder de recente inhoud je activiteit en klik op de knop Bewerken naast het bericht.
 • Klik in het beheerdersmenu op de knop Inhoud, zoek je activiteit (gebruik eventueel de filteropties bovenaan) en klik op de knop Bewerken naast het bericht.
 • Open de overzichtspagina van alle activiteiten en klik op het kleine potloodicoontje dat verschijnt als je met de muis over de activiteit gaat. Kies de optie Bewerken.
 • Klik door naar de detailpagina van je activiteit en klik boven het bericht op de link Bewerken.

Activiteiten van plaats wisselen

Activiteiten verschijnen op de activiteitenpagina standaard in de volgorde waarin ze gepland zijn: een activiteit gepland in september verschijnt voor een activiteit gepland in oktober.

De twee eerstvolgende activiteiten worden bovenaan naast elkaar getoond, onder de noemer IN DE KIJKER. De overige activiteiten verschijnen daaronder, en nemen de volledige breedte van het scherm in.

Bij het bewerken van een bericht heb je aan de rechterzijde een hele reeks gevorderde opties. Onder promotie-opties vind je twee mogelijkheden om de volgorde van je activiteiten te wijzigen:

 • Vastgeplakt bovenaan lijst: wanneer je dit aanvinkt, wordt deze activiteit bovenaan getoond als eerste bericht, met de aanduiding IN DE KIJKER.
 • Uitgelicht: Wanneer je dit aanvinkt, verschijnt de activiteit bovenaan (over de volledige breedte van het scherm, in een kader).

Een activiteit wissen

Je bestaande activiteiten kan je op verschillende manieren wissen:

 • Open het Dashboard, zoek onder de recente inhoud je activiteit, klik op het pijltje naast de knop Bewerken en kies de optie Verwijderen. Bevestig door nogmaals op de knop Verwijderen te klikken.
 • Klik in het beheerdersmenu op de knop Inhoud, zoek je activiteit (gebruik eventueel de filteropties bovenaan), klik op het pijltje naast de knop Bewerken en kies de optie Verwijderen. Bevestig door nogmaals op de knop Verwijderen te klikken.
 • Open het overzicht van alle activiteiten en klik op het kleine potloodicoontje dat verschijnt als je met de muis over de betreffende activiteit gaat. Kies de optie Verwijderen. Bevestig door nogmaals op de knop Verwijderen te klikken.
 • Klik door naar de detailpagina van je activiteit en klik boven het bericht op de link Bewerken. Bevestig door nogmaals op de knop Verwijderen te klikken.