In deze les van de cursus Activiteiten leggen we je de werkwijze met de Uit-agenda uit. Een andere les vertelt je alles over hoe je activiteiten rechtstreeks in de bibwebsite kan invoeren.

Uit-agenda gebruiken

Er zijn 2 manieren om activiteiten die je invoerde op UiTinVlaanderen op jouw website te tonen. Ofwel maak je gebruik van de widget ‘Beknopt overzicht activiteiten in Vlaanderen’ ofwel bouw je een widget met de widgetbouwer van Publiq. De scripttag die bij jouw Publiqwidget hoort kan je op de site plaatsen middels onze widget ‘inbedden’.

De parameters voor de widget ‘Beknopt overzicht activiteiten in Vlaanderen’ stel je eenmalig in en zullen telkens dezelfde zijn op welke pagina je de widget ook plaatst. Wil je per pagina of pagina-onderdeel, andere activiteiten tonen dan kan je gebruik maken van de widgetbouwer van Publiq, daar kan je verschillende agendawidgets maken en vervolgens embedden op de pagina’s naar wens.

Widget ‘Beknopt overzicht activiteiten uit in vlaanderen’

De widget ‘Beknopt overzicht activiteiten uit in vlaanderen’ toont automatisch een reeks agenda-items uit ‘UiTinVlaanderen’, op basis van enkele parameters. Voeg dus je evenementen toe aan ‘UiTinVlaanderen’ en pas de gewenste parameters aan.

De parameters pas je als volgt aan:

  1. Klik links bovenaan op de knop Beheren, klik vervolgens in de tweede beheersbalk op de link Site instellingen
  2. Kies de optie UiT-agenda.
  3. Bij Postcodes vul je de postcode of postcodes in waarop je wil filteren.
  4. Bij Blacklist CBD Ids vul je de code in van evenementen die je wil uitsluiten (bv. een evenement van een andere organisaties dat je niet wil tonen). De ID van een evenement is de code in het webadres, na de laatste slash (bv. als de URL van een event = https://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/lezing-concours-gainsbourg-door-rudolf-hecke/28c95153-83ce-4cdc-bd4f-9c202514f8aa, dan is de event-ID = 28c95153-83ce-4cdc-bd4f-9c202514f8aa).
  5. Bij Search query kan je eventueel de zoekopdracht aanpassen met extra zoektermen)..
  6. Bij Location IDs kan je eventueel de locatie-ids van je bib invullen, als je daarmee werkt op UiTinVlaanderen.
  7. Bij Pagina titel van de agenda kan je de titel van de aparte agendapagina aanpassen (titel van pagina die opent als men op ‘Bekijk onze volledige agenda’ klikt).
  8. Bij Titel van het blok op de startpagina kan je de titel van het blokje op de startpagina wijzigen.
  9. Klik op de knop Instellingen opslaan.
  10. Klik bovenaan op Terug naar de website om het resultaat te bekijken.

Tip
Om te voorkomen dat activiteiten van andere organisatoren je agenda-feed ‘vervuilen’, kan je best in de Uit-agenda settings in het veld ‘Organiser id‘ het id van jouw organisatie zetten, dit kun je terugvinden via de UiT-agenda. Zoek een activiteit van jouw organisatie op en klik vervolgens door op de naam van jouw organisatie.

Kijk vervolgens in het scherm dat je te zien krijgt naar de URL bovenaan. Daar vind je de ‘Organiser id’ terug.

Een alternatieve werkwijze is een vaste tag gebruiken bij het invoeren van activiteiten in de UiT-agenda in het trefwoordenveld, bv. ‘3600BIB’. Vermeld diezelfde tag in het veld Search query, en enkel activiteiten met die tag worden opgehaald.

Voorbeeld van de instellingen van de UiT-agenda:

Voorbeeld van een trefwoord (3600BIB) in de Uit-databank, om zo enkel activiteiten van de bib te tonen.

Voorbeeld van hoe de activiteiten getoond worden op de homepagina:

Widgetbouwer Publiq

De UiTwidgets van Publiq zijn eenvoudige toepassingen waarmee je agenda-informatie in jouw website kan integreren. De agenda-informatie komt uit de UiTdatabank en wordt gefilterd volgens zoekparameters die jij instelt. Je kan de widgets volledig aanpassen aan de vormgeving van je website (uitgebreide configuratiemogelijkheden: HTML, CSS en JS). Algemene informatie vind je hier: https://www.publiq.be/nl/projecten/uitagenda-op-maat.

Is de Stad of Gemeente van de bibliotheek aangesloten bij het UiTnetwerk (in 95% van de gevallen is dit het geval)? Dan is het gebruiken van de widget volledig gratis. Via https://projectaanvraag.uitdatabank.be/#!/login kan je toegang tot de widgetbouwer aanvragen. Voor vragen, extra ondersteuning of services onder betaling, kan je vrijblijvend contact opnemen met publiq (wannes@publiq.be).

Het plaatsen van deze widgets op jouw sites houdt verder niet veel in. Je plakt de code die bij het maken van zo’n widget wordt gegenereerd in onze widget ‘inbedden’ en klaar is kees.

Voorbeelden: