Voorbeeldlessen en inspiratie

Introductiespel voor de lagere school

Voor de lagere school is een introductiespel voor krantenarchief beschikbaar. De leerlingen gaan op zoek naar antwoorden in krantenarchief, en noteren die zo snel mogelijk in de bingo. De bibliotheek van Zaventem werkte een volledige lesvoorbereiding uit om leerlingen van het lager onderwijs vertrouwd te maken met Krantenarchief. De opdracht: maak een fotoreportage met behulp van Krantenarchief en Canva en presenteer die aan je klasgenoten. 

Bingospel voor lager onderwijs (kennismaking)

Ook de bib van Beringen werkte een leuk bingospel uit om Krantenarchief te introduceren in de klas. Met toffe zoekopdrachten die de leerlingen zo snel mogelijk en ‘bingo-gewijs’ afvinken. 

Lesmap met 2 actua-opdrachten voor 2de graad middelbaar ondewijs

Voor het middelbaar is een lesmap beschikbaar met inspiratie voor een les rond Krantenarchief. Deze lesmap biedt je twee actuaopdrachten (van telkens 2 lesuren) voor leerlingen 2de graad secundair onderwijs. De eerste actuaopdracht neemt je mee naar het prachtige Venezuela. De volgende actuaopdracht neemt de Brexit onder de loep. Aan de hand van Krantenkiosk en bijkomend videomateriaal gaan leerlingen op zoek naar alle info en lossen ze de opdrachten op.

Les ‘Water, een recht voor iedereen’ voor 2de graad middelbaar onderwijs

Voor het 3de en 4de middelbaar werd deze les uitgewerkt over water, met achtergrondinformatie voor de leerkracht en aanvullend (beeld)materiaal. In verschillende opdrachten werken de leerlingen met Kantenarchief of Krantenkiosk.

Les: ‘Bendevorming en criminaliteit in Centraal-Amerika’ voor 3de graad middelbaar onderwijs

In deze les voor het 5de en 6de middelbaar gaan leerlingen op zoek naar informatie over bendevorming en geweld in de geschiedenis van enkele Centraal Amerikaanse landen met behulp van Krantenarchief.

Terug naar de overzichtspagina van Krantenarchief en Krantenkiosk op het leerplatform