Mailen naar leerkrachten

Stuur een mail naar leerkrachten/scholen in de buurt om hen te informeren over de voordelen van Krantenarchief en Krantenkiosk.

Voorbeeldtekst:

Beste leerkracht,

Wist je dat je via de bib gratis toegang hebt tot tal van Nederlandstalige, maar ook Frans- en Duitstalige kranten en tijdschriften? 

  • Raadpleeg alle recentste artikels binnen de muren van de school via Krantenkiosk
  • Raadpleeg van thuis uit alle artikels die minstens 2 dagen oud zijn via Krantenarchief

Handig voor jouw lesvoorbereidingen, én handig voor opdrachten voor je leerlingen rond actualiteit. Je kan Krantenarchief en Krantenkiosk (schrap wat niet past) ook integreren in de online leeromgeving van de school. Neem hiervoor contact op met de bibliotheek.

De bib heeft ook een lesmap klaarstaan met lesvoorbereidingen om te werken met Krantenarchief en Krantenkiosk (schrap wat niet past). Zo zetten we samen in op mediawijsheid en leiden we leerlingen op tot kritische jonge geesten.

Neem gerust contact op met ons, dan bekijken we samen wat we kunnen doen: (jouw contactgegevens).

Tot binnenkort!

Je kan ook al enkele praktische tips delen rond het integreren van de links op de schoolwebsite. Hieronder vind je een modelbrief ter inspiratie. Bied je enkel archief aan, dan kan je de de referenties naar kiosk schrappen.

Wil je overtuigde leerkrachten op weg helpen? Geef hen deze tips mee om vlot aan de slag te kunnen met digitale kranten en tijdschriften in de klas:

1. Geef een korte instructie over hoe Krantenarchief en/of Krantenkiosk werkt of demonstreer op groot scherm hoe je het archief/ de kiosk gebruikt.

2. Welke doelstelling wil je bereiken? Is het belangrijk dat leerlingen artikels terugvinden in een bepaalde context (met afbeeldingen en infographics erbij), laat hen dan bladeren door de actuele kranten via de kiosk. Is vooral de inhoud belangrijk, laat hen dan zoeken via de zoekfunctie van het archief.

3. Werk je via de zoekfunctie? Help de leerlingen dan om te verfijnen: in welke bronnen zoeken ze best, hoe ver gaan ze best terug in de tijd?

4. Gebruik Krantenarchief en/of Krantenkiosk in meerdere lessen. Zo raken leerlingen vertrouwd met het medium en leren ze om de thema’s uit de les te verbinden met de actualiteit.

5. Gebruik Krantenarchief en Krantenkiosk ook voor je lesvoorbereidingen. Via de kiosk kan je op een eenvoudige manier artikels met hun originele opmaak knippen en plakken.

Terug naar de overzichtspagina van Krantenarchief en Krantenkiosk op het leerplatform