Mailen naar leerkrachten
Stuur een mail naar leerkrachten/scholen in de buurt om hen te informeren over de voordelen van Krantenarchief en Krantenkiosk.
Voorbeeldtekst:
Beste leerkracht,
Wist je dat je via de bib gratis toegang hebt tot tal van Vlaamse, Nederlandse en Waalse kranten en tijdschriften?
- Raadpleeg alle meest recente artikels binnen de muren van de school.
- Raadpleeg van thuis uit alle artikels uit oudere kranten (van 2 dagen geleden en ouder).
Handig voor jou voor lesvoorbereidingen én handig voor je leerlingen voor opdrachten rond actualiteit. Je kan Krantenarchief en Krantenkiosk (schrap wat niet past) ook integreren in de online leeromgeving van de school.
Verder heeft de bib voor jou een lesmap met een lesvoorbereiding om te werken met Krantenkiosk en Krantenkiosk (schrap wat niet past). Zo maken we samen aan mediawijze en kritische jonge geesten in jouw klas.
Neem gerust contact op met ons, dan bekijken we samen wat we kunnen doen: (jouw contactgegevens).
Tot binnenkort!
Wil je overtuigde leerkrachten kort op weg zetten? Geef hen dan volgende 5 tips om met digitale kranten en tijdschriften aan de slag te gaan op school:
1. Geef een korte instructie over hoe Krantenarchief en/of Krantenkiosk werkt of toon een oefening op een groot scherm.
2. Welke doelstelling wil je bereiken? Is het belangrijk dat leerlingen artikels terugvinden in een bepaalde context (met afbeeldingen en infographics erbij), laat ze dan bladeren door de actuele kranten. Is vooral de inhoud belangrijk, laat ze dan zoeken via de zoekfunctie.
3. Werk je via de zoekfunctie? Help de leerlingen dan om te verfijnen: in welke bronnen zoeken ze best, hoe ver gaan ze best terug in de tijd?
4. Gebruik Krantenarchief en/of Krantenarchief in meerdere lessen. Zo raken leerlingen vertrouwd met het medium en leren ze om de thema’s uit de les te verbinden met de actualiteit.
5. Gebruik Krantenarchief en Krantenkiosk ook voor je lesvoorbereidingen. Via de Kiosk kan je op een eenvoudige manier artikels met hun originele opmaak knippen en plakken.
Terug naar de overzichtspagina van Krantenarchief en Krantenkiosk op het leerplatform