Welke toestellen zijn best geschikt?

De-boeken die je online leent via de bib kan je op verschillende toestellen lezen. We overlopen even alle opties en gaan in op wat specifiek is per type toestel. Bij tablets, smartphones en e-readers worden er geregeld nieuwe types uitgebracht. Daarom beperken we ons tot algemene specificaties en aanbevelingen. Op basis daarvan kan je dan gericht op zoek naar recente modellen die aan de voorwaarden voldoen. Nog even meegeven dat je tegelijk op verschillende toestellen kan werken. Log je in op het webplatform en leen je daar een boek, dan zal je dat ook op je plankje vinden als je inlogt via de app. En omgekeerd natuurlijk. Wie dus liever kiest in de app (meer filtermogelijkheden), kan daarna het boek via de computer downloaden en overzetten naar een e-reader. Kan allemaal.

Desktop en laptop

Het e-boekenplatform heeft ook een webversie die je via de browser kan openen. Dit kan zowel via Android, Windows als MacOS. Dit zijn de meest courante besturingssystemen die voorgeïnstalleerd staan op computers. Je kan dus e-boeken lenen en lezen op Chromebooks, Windowscomputers en toestellen van Apple.

Op een computer kan je de boeken zowel online als offline lezen. Het offline lezen doe je in de webreader. Open je een e-boek dat je leende, dan kan je dat lezen in je browservenster. Dit kan enkel zolang je online bent. Ga je offline, dan kan je niet naar de volgende pagina.

Wil je offline lezen via je computer, dan moet je het boek eerst downloaden en openen in Adobe Digital Editions. Bij Chromebooks is er een afwijkende aanpak. Deze toestellen draaien op de Cloud en werken met apps. Hier kan je de cloudLibrary app downloaden en het boek daar lenen en lezen. Offline lezen in de app kan perfect. Zolang je niet uitlogt uit de app, blijft het volledige e-boek ingeladen. Log je uit? Dan moet je eerst weer online gaan om in te loggen en het boek te openen.

In de webversie heb je sinds de laatste update ook een taalfilter. Maar voor het zoeken op thema is het soms beter om de catalogus te gebruiken. Als je daar de zoekactie ‘cloudlibrary:*’ uitvoert, dan krijg je bijna alle titels van het platform in de resultatenlijst. Als je nadien filtert op ’taal: Nederlands’, krijg je meer dan 9000 titels in het resultaat.

TIP: Je kan bovenstaande snelkoppelingen ook op je website integreren op de pagina over e-boeken.

Voordelen

  • Eenvoudig in gebruik
  • Kleine leercurve: vertrouwde navigatie binnen de browser
  • Geen installatie van software nodig voor online lezen

Aandachtspunten

  • Voor offline lezen moet je Adobe Digital Editions downloaden en configureren
  • Beperkte filtermogelijkheden in de webversie
  • Ergonomie: je leest aan je bureau of met de laptop op schoot. Niet zo comfortabel dus.
  • Meer storende factoren: tijdens het lezen kunnen mails binnen komen of boodschappen uit social media (je kan die ook uitschakelen, maar dan moet je wel weten hoe)
  • Geen inkijkfunctie in de boeken

Tablet en Smartphone

Het grootste verschil is dat je hier via de app kan werken. Deze is beschikbaar voor Android en iOS. Gewoon even downloaden uit de Play store of de App Store. Je kan natuurlijk ook via de webbrowser naar het webplatform surfen. Maar de app is toch handiger in gebruik op deze toestellen. Hier kan je dus ook offline lezen. De boeken die je kiest, open je vlot in de app. Je kan die daar lezen, ook als je niet verbonden bent met het web. Sluit je de app af zonder uitloggen, dan blijft het boek ingeladen. Het is pas wanneer je uitlogt dat je eerst weer moet connecteren met het web om het boek opnieuw in te laden.

Voordelen

  • Ergonomie en mobiliteit: smartphones en tablets liggen goed in de hand en kan je vlot meenemen in je tas. Lezen kan dus overal. In bed en in de bus.
  • Uitgebreide filtermogelijkheden: De app krijgt regelmatig een update. Hierdoor zijn er ondertussen veel verbeteringen doorgevoerd zoals een taalfilter Nederlands.
  • De inkijkfunctie: Je kan de inhoudstafel en het eerste hoofdstuk van het boek lezen zonder het te lenen. Handig als je niet weet of je het boek al las, of wanneer je twijfelt of het je zal bevallen.

Aandachtspunten

  • Meer storende factoren: tijdens het lezen kunnen mails binnen komen of boodschappen uit social media (je kan die ook uitschakelen, maar dan moet je wel weten hoe)

E-reader

De e-reader heeft een aantal voordelen ten opzichte van de andere toestellen. Het is wel belangrijk om mee te geven dat je ook over een computer moet beschikken. Die is nodig om het e-boek via het programma Adobe Digital Editions naar je e-reader te slepen. Met een tablet, smartphone of Chromebook lukt dat niet. Er zijn diverse merken op de markt. En elk merk heeft verschillende types met specifieke functionaliteiten in het aanbod. Met bijhorend prijskaartje. We geven even enkele handzame tips die je best in acht neemt bij aankoop:

  • De e-boeken op het platform staan in E-pub formaat. Koop je een e-reader, controleer dan eerst even of dit formaat ondersteund wordt.
  • Uit het onderzoek van Digital Ageing onthouden we dat het navigeren op een e-reader verwarrend kan zijn. Je swipet er niet, maar tikt op het scherm om naar een volgende/vorige bladzijde te gaan. Er zijn ook merken die e-readers met fysieke knoppen (vooruit/achteruit) aanbieden. Dit kan een oplossing zijn.
  • Kleurschermen kunnen handig zijn. Maar wil je enkel romans lezen, dan betaal je eigenlijk voor iets dat je niet zal gebruiken.

Voordelen

  • Het e-inkt scherm is minder vermoeiend voor de ogen en verbruikt minder energie.
  • Er zijn geen programma’s met bijhorende notificaties die je storen. De focus ligt volledig op het lezen.
  • Het ingebouwde woordenboek helpt je om snel een de betekenis van een ongekend woord te ontdekken.
  • Het toestel is licht en compact. Ergonomisch dus de beste optie. Hierdoor ook heel geschikt om mee te nemen op verplaatsing. De meeste e-readers wegen tussen de 130 en 240 gram. Dat is minder dan de helft van wat een tablet weegt. Of om te vergelijken met een klassieker: ‘Het verdriet van België’ weegt bijna 800 gram in papieren versie. Lees je die op je e-reader, dan is dat een pak lichter.
  • Je leest offline.

Aandachtspunten

  • Je moet over een laptop of desktop beschikken om het e-boek te lenen en over te zetten op je e-reader
  • Je moet extra software downloaden (weliswaar gratis), installeren en configureren. Niet heel complex, maar voor sommigen toch een drempel.

Tablet met e-inkt scherm

Deze vernoemen we om volledig te zijn. Deze toestellen combineren de voordelen van de tablet en de e-reader. Dit kan omdat de toestellen draaien op Android. Via Google Play kan je de je de app downloaden en installeren. Boeken kiezen en offline lezen kan binnen de app, zonder de tussenstap via Adobe Digital Editions. Door de e-inkt technologie gebruikt je toestel minder stroom en heb je minder snel last van vermoeide ogen. Voorbeelden van dit soort tablets/e-readers vind je bij Boox.