Terug naar: Wise techniek

Wise: Barcodes exemplaren en datamodellen RFID-tags

Oude versus nieuwe barcodes exemplaren

Bibliotheken moeten vanaf de instap in het Bibliotheeksysteem voor alle nieuwe exemplaren een set uit de Vlaamse barcodereeks te gebruiken. Zo kunnen in de toekomst steeds meer exemplaren uniek worden geïdentificeerd.

Barcodes van bestaande exemplaren (uit je oude bibliotheeksysteem) worden ondersteund door het Bibliotheeksysteem. Behalve in het geval van een fusie of verregaande samenwerking tussen bibliotheken stoort het voor het Bibliotheeksysteem bij de conversie niet dat barcodes dubbel voorkomen in een andere bibliotheek.

Vlaamse barcodereeks?

De Vlaamse barcodereeks bestaat uit een reeks van unieke nummers met 14 cijfers, startend met 3000 en gecodeerd volgens code-128.

Cultuurconnect beheert de Vlaamse barcodereeks.

De barcodereeks is volledig in lijn met het Nederlandse RFID-datamodel dat jaren geleden ook in Vlaanderen als standaard is gekozen (maar niet altijd goed is geïmplementeerd) waarbij de object identifier enkel cijfers mag bevatten. 

Hoe kan ik nieuwe barcodes van exemplaren bestellen?

Bibliotheken staan zelf in voor het bestellen van preprinted barcodelabels of RFID-tags bij hun leverancier.

Leveranciers van kastklare boeken, preprinted barcodelabels of RFID-tags, of bibliotheken die zelf barcodelabels printen of tags beschrijven moeten een set uit de reeks aanvragen bij de servicedesk. 

Hier vind je een lijst van leveranciers die al een reeks hebben aangevraagd.

Begin in geen geval met zelf reeksen te bedenken, er is dan geen enkele garantie dat deze uniek zijn!

Welk RFID-datamodel wordt door het Bibliotheeksysteem ondersteund?

Het Bibliotheeksysteem ondersteunt zowel het Nederlandse als het Deense RFID-datamodel.

Cultuurconnect schuift het Nederlandse RFID-datamodel (met enkel cijfers in het exemplaarnummer) naar voor als de standaard, een keuze die in 2008 al is gemaakt door haar voorganger VCOB (Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken). Meer info over dit datamodel vind je op https://www.bibliotheeknetwerk.nl/sites/default/files/2020-05/generic-set-of-requirements-rfid-netherlands-v5.pdf.