Hoe verhogen we het live-gevoel?

Het is niet altijd gemakkelijk om het concept van livestreamen uit te leggen, maar toch vinden ouderen, kinderen of mensen met een beperking het interessant als je dat doet. 

Wat we doen om het live-gevoel te verhogen:

  • we laten de livestream al iets eerder starten om te tonen dat het publiek plaatsneemt in de zaal van het cultuurhuis, net zoals in het (woon)zorgcentrum of ziekenhuis (live-aspect)
  • we laten de persoon die de voorstelling inleidt vermelden in de ‘verwelkoming’ dat het gaat om een livestream en leggen dit even uit
  • we voorzien live-interactie op maat, dit gebeurt in overleg met de artiest(en) en is wisselend per voorstelling, enkele voorbeelden:

    1. chatfunctie (zie voorbeelden Kameleonie en Moenieworrienie onderaan)
    2. camerablik achter de schermen met persoonlijke verwelkoming (zie voorbeeld Liliane Saint-Pierre onderaan)
    3. interactie screen-in-screen (zie voorbeeld SING 4.0 onderaan)
    4. interview met de artiesten tijdens de pauze of na de voorstelling
    5. keuze van voorkeurnummers via de chatfunctie (poll)
    6. etc. …

  • de artiest spreekt het publiek toe, zowel in de zaal als in de zorgcentra
  • de artiest kijkt af en toe in de camera of vraagt het streampubliek om mee te doen
  • de camera brengt verschillende malen (de reacties van) het zaalpubliek in beeld
  • enkele minuten na de stream tonen we foto’s uit alle deelnemende zorgcentra (we vragen om deze tijdens de stream door te sturen via Whatsapp)

Enkele voorbeelden:

We starten de livestream al terwijl het publiek in de zaal toekomt.


We voorzien interactie op maat: de bewegingen en melodieën die het zaalpubliek mee doet, worden ook getoond aan het livestreampubliek (via aparte screen-in-screen interactie). Het livestreampubliek zingt en beweegt mee, samen met het publiek in de zaal.



Voor de voorstelling krijgen de livestreamkijker een unieke blik achter de schermen en al een persoonlijke verwelkoming van de artiesten.



Op 26 september 2022 werd de voorstelling “Kameleonie” vanuit 30CC (Leuven) tot in de kamers van kinderpatiënten en bewoners van zorgcentra gestreamd. De cultuurpartners en de artiesten hadden extra oog voor de wisselwerking tussen het gebeuren in de zaal en bij het publiek op afstand. Bij de verwelkoming en na de voorstelling sprak Tine Embrechts de kinderen en volwassenen in de zorgvoorzieningen rechtstreeks aan. Via de chatfunctie in Vimeo konden de livestreamkijkers na de voorstelling vragen stellen aan de artiesten en vertellen wat ze ervan vonden.



Chat bij livestream “Moenieworrienie” (Collectief Verlof) – familievoorstelling gestreamd vanuit 30CC, naar kinderziekenhuizen en zorginstellingen gespreid over Vlaanderen