Zoeken/zoekbox
Zoektaal

Op de help-pagina’s van de catalogus vind je uitgebreide informatie terug over de zoektaal waarmee je als bibliotheekmedewerker aan de slag kunt.

Zoekbox: locaties en collecties (filialen)
Cataloguspc’s instellen om standaard binnen een specifiek filiaal te zoeken

Wist je dat het mogelijk is om op cataloguspc’s die zich in een specifieke filiaal bevinden de catalogus standaard enkel te laten zoeken in die locatie? Hiervoor stel je als start-url de url in met branchparameter. Bijvoorbeeld voor biblocatie Luchtbal van bibliotheek Antwerpen wordt dit dan https://antwerpen.bibliotheek.be/?branch=Antwerpen%2FAntwerpen%20Luchtbal . De branch-parameter voor jouw biblocatie zie je in de adresbalk van de browser staan wanneer je er voor kiest om te zoeken in een specifieke locatie.

Ga als volgt te werk om je url te bekomen:

  • kies een locatie uit de dropdown bij de zoekbox
  • zoek iets op
  • kopieer het branch-stukje uit de url inclusief het voorafgaande vraagteken
  • plak dit achter de basis-url van je site (https://[gemeente].bibliotheek.be) en gebruik deze url als start-url voor je cataloguspc’s in het filiaal in kwestie

Nog hulp nodig hierbij? Neem dan contact op met onze servicedesk.

De ingestelde branch blijft bewaard tijdens het surfen op de bibliotheekwebsite zolang een gebruiker niet voor een andere specifieke locatie of voor zoeken in de hele bib kiest. Voor de veiligheid kun je de cataloguspc’s dus best instellen om na x minuten inactiviteit steeds terug te keren naar de ingestelde url.

Cataloguspc’s: aparte catalogus-startpagina

Als je dat wenst kun je catalogus-pc’s ook instellen om gebruik te maken van een pagina met focus op zoeken in de catalogus. Voeg hiervoor /catalogus toe aan de basis-url van je site (bv. https://lommel.bibliotheek.be/catalogus. Je krijgt dan deze pagina waar een gebruiker naast zoeken ook kan kiezen om door te klikken op een aantal eenvoudige voorgekauwde zoektermen:

Namen van de filialen

De verwoording van de filialen komt uit het Bibliotheeksysteem (“Omschrijving (lang)” in de Wise-manager). Wanneer een filiaal in de dropdown “Biblocaties en collecties” een verkeerde naam heeft, geef dit dan gerust door aan de servicedesk. Aan de branchparameter van de url (waarover het in de vorige paragraaf ging) kan wel niks veranderd worden, want dit geldt als de unieke identifier van het filiaal.

Zoekbox: regiotab

Als je bibliotheek deel uitmaakt van een Wise-samenwerking (netwerk) van type 3a of 3b, kan er een regiotab toegevoegd worden aan de zoekbox. Via de regiotab kan de gebruiker meteen zoeken in het hele netwerk. Meer informatie en de voorwaarden hiervoor vind je in de les over samenwerkingsverbanden.