Nieuwsbericht toevoegen

Hoe werkt het?

 1. Klik in het dashboard op Nieuwsbericht aanmaken. Je kan ook in het beheerdersmenu op de link Inhoud klikken en vervolgens op de knop Inhoud toevoegen, en den de link Nieuws.
 2. Geef je nieuwsbericht een passende titel.
 3. Bij Inhoud typ je het eigenlijke bericht. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een intro-gedeelte en de eigenlijke inhoud (zie hieronder).
 4. Klik op Extra inhoud om eventueel een carrousel aan je bericht te koppelen.
 5. Voeg eventueel een afbeelding toe.
 6. Voeg eventuele tags toe (zie hieronder).
 7. Kies de gewenste pagina-opties (zie hieronder).
 8. Klik op de knop Opslaan.

Het nieuwsbericht komt dan automatisch op de pagina /Nieuws. Indien gewenst kan je het nieuwsbericht ook tonen op andere pagina middels de widget ‘item in de kijker‘.

Voorbeeld van het invullen van een nieuwsbericht (bovenste deel van de opties):

Voorbeeld van het invullen van een nieuwsbericht (onderste deel van de opties):

Resultaat langs de kant van de gebruiker:


Afbeelding toevoegen

Om een afbeelding toe te voegen, volg je volgende stappen:

 1. Klik op de knop AFBEELDING.
 2. Klik op de knop Selecteer een afbeelding.
 3. Om een reeds gebruikte afbeelding te hergebruiken, vink je deze aan, en druk je onderaan op Selecteer een afbeelding.
 4. Om een nieuwe afbeelding te gebruiken, klik je bovenaan op de link Upload. Sleep vervolgens je afbeelding naar het grijze veld, of druk op Bestanden selecteren, kies je bestand en klik op Openen. Geef de afbeelding een gepaste naam (om deze snel terug te vinden via de zoekoptie) en een tekstalternatief (Alt-tekst). Druk onderaan op Selecteer een afbeelding.

Om een afbeelding te verwijderen, volg je volgende stappen:

 1. Klik onder de afbeelding op de knop Verwijderen.

Om de tekst bij een afbeelding te wijzigen, volg je volgende stappen:

 1. Klik onder de afbeelding op de knop Bewerken.
 2. Pas de gewenste velden aan.

Intro versus Inhoud

Op de overzichtspagina met nieuwsberichten wordt enkel het introtekstje getoond.

Om meer te lezen moet men als gebruiker op de link Lees verder klikken.

Dan komt men op de detailpagina van het nieuwsbericht terecht. De rest van het inhoudsveld wordt nu volledig getoond.


Opmaakmogelijkheden

In het introveldje heb je een beperkt aantal opmaakmogelijkheden, maar in het eigenlijke inhoudsveld kan je met koppen werken.

Gebruik bij voorkeur kop 3. Deze verschijnt in een accentkleur (zelfde kleur als logo links boven).


Werken met tags

Je kunt aan je nieuwsberichten ook tags koppelen die ervoor zorgen dat je activiteiten en recente berichten met dezelfde tag samen getoond worden in een gerelateerde items widget. Je kan middels komma’s meerdere tags toevoegen. Als je begint te typen komt er een dropdown met reeds geregistreerde tags waaruit je kan selecteren. Typ je hier een tag die nog niet in de lijst staat, dan wordt die er op dat moment aan toegevoegd.


Pagina-opties

Bij een nieuwsbericht heb je verschillende pagina-opties:

 • Toon de agenda: op de detailpagina van het bericht worden de recenste agenda-items getoond
 • Toon de recente berichten: op de detailpagina van het bericht worden de recenste nieuwsberichten getoond
 • Toon het inschrijvingsformulier voor de nieuwsbrief: het inschrijfformulier voor de nieuwsbrief wordt onderaan de detailpagina van het nieuwsbericht getoond. Let op, hiervoor moet je wel eerst de insluitcode van het inschrijfformulier toevoegen aan site instellingen/insluitcode-instellingen voor nieuwsbrief. Meer informatie daarover vind je in de les ‘Inschrijfformulier nieuwsbrief koppelen aan een nieuwsbericht, aan de pagina /Nieuws of aan de pagina /Agenda‘.

Nieuwsbericht plannen

Bij een nieuwsbericht heb je aan de rechterzijde extra opties, waaronder de planneropties.

Normaal gezien verschijnt een nieuwsbericht meteen nadat je het opslaat in het CMS. Wil je dat het pas later verschijnt, dan kan je op deze plek, bij planneropties, de datum en het tijdstip ingeven waarop het moet verschijnen op de website.

Daaronder kan je eventueel ook ingeven wanneer het nieuwsbericht weer moet onzichtbaar worden. Het bericht wordt dus niet gewist, maar is niet meer zichtbaar voor de eindgebruiker.


Promotie-opties

Bij een nieuwsbericht heb je aan de rechterzijde extra opties, waaronder promotie-opties. Hiermee kan je een nieuwsbericht extra benadrukken op de nieuwspagina.

Normaal gezien verschijnen nieuwsberichten in de volgorde waarin ze geplaatst worden. De twee recenste berichten staan bovenaan, naast elkaar, met het opschrift IN DE KIJKER. De overige berichten staan daaronder, en nemen de volledige breedte van de pagina in.

Via de promotie-opties rechts kan je dit wijzigen:

 • Vastgeplakt bovenaan de lijst: op de overzichtspagina van het nieuws wordt dit bericht nu als eerste getoond met het opschrift ‘IN DE KIJKER’.
 • Uitgelicht: op de overzichtspagina van het nieuws wordt dit bericht nu als eerste getoond, over de volledige breedte van de pagina, en in een kader.

Voorbeeld van een nieuwspagina, met bovenaan een bericht dat uitgelicht werd, en daaronder twee berichten in de kijker: