Alles over het pilootproject (2022)

Al een aantal jaren is er veel te doen rond het significant dalende leesniveau van onze kinderen en jongeren. Om hier verandering in te brengen, werd het Leesoffensief in het leven geroepen: een project vanuit diverse partners om kinderen opnieuw graag en veel te laten lezen. 

De leesmotivatie van jongeren opkrikken begint bij de allerkleinsten, zowel thuis als op school, en loopt door tot in het middelbaar onderwijs. Digitaal lezen kan hier een vernieuwende rol in spelen. Binnen een eerste proefproject onderzoekt Cultuurconnect samen met 8 bibliotheken en een groep leerkrachten in het secundair onderwijs welke plek digitaal lezen kan krijgen binnen het klaslokaal.
In deze eerste stap wordt een relevante collectie e-boeken aangekocht en deze ter beschikking gesteld van leerkrachten en leerlingen, voor gebruik binnen en buiten de klas. Aan de hand van het lespakket ‘Digitaal lezen voor leerlingen van het middelbaar onderwijs’ introduceren leerkrachten digitaal lezen in de klas, via het e-boekenplatform van de openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel: cloudLibrary