Detailpagina catalogus + reserveren
Opbouw pagina
Een detailpagina bestaat uit verschillende blokken.
Kern-blok
Het kernblok bevat alle basisinformatie over de uitgave in kwestie: titel, auteur(s), genre(s), samenvatting inhoud, beknopte beschikbaarheidsinformatie. Ook de actie-knoppen voor het consulteren van de gedetailleerde beschikbaarheidsinformatie of het reserveren van een item worden hier getoond.
Via de tab ‘details’ kan meer uitgebreide catalografische informatie opgeroepen worden. De link ’technische weergave’ is voor bibliotheekmedewerkers bedoeld en leidt naar de weergave van alle marc-xml velden die uit het bibliotheeksysteem geëxporteerd werden.
Beschikbaarheids-blok
Het volgende blok toont de gedetailleerde plaatsings- en beschikbaarheidsinformatie van alle kopieën die de bibliotheek in bezit heeft. Bij bibliotheken die deel uit maken van een regio met de meest verregaande vorm van samenwerking (transport van exemplaren tussen de bibliotheken onderling) staat hier meteen alle bezit van alle bibliotheken uit de regio in beeld.
Besprekingen-blok
Indien er besprekingen beschikbaar zijn wordt vervolgens een blok getoond met krantenrecensies. Indien er ook NBD-Biblion aanschafinformatie-teksten zijn staan die hier ook, al zijn dit niet echt recensies.
Wikipedia-blok
Als in de Vlacc een link is gelegd tussen een auteur en wikipedia dan verschijnt een stukje informatie uit Wikipedia met de optie om door te klikken naar het volledige artikel.
Suggestie-blok
Het suggestie blok bestaat uit één of meerdere cover-carrousels met andere werken van de auteur of gerelateerde werken. De suggesties worden door aquabrowser automatisch gegenereerd.
Reserveren
Of de reserveerknop getoond wordt of niet hangt helemaal af van de configuratie in Wise van materialen, RMT’s en reserveermethode. Zie je een reserveerknop staan wanneer je dat niet verwacht of omgekeerd, neem dan contact op met de servicedesk en geef dit als vraag binnen de categorie EBS door om na te laten kijken.
Alle configuratie-opties die Wise biedt (reserveerbaarheid, kostprijs, …) staan op deze pagina uitgelegd.
Naast de configuratie-opties in Wise zijn er ook configuratie-opties in de Mijn Bibliotheek administratie zoals de teksten die op het reserveerscherm in het blauwe info-kadertje verschijnen en of reserveringen geannuleerd mogen worden door een gebruiker. Meer info in deze rubriek van het leerplatform.
Alle configuratie-opties samen + de collectie van je bibliotheek maakt dat een gebruiker veel verschillende keuzes kan krijgen. Dit filmpje vat de voornaamste mogelijkheden samen:
Heeft een item de status ‘Vermist’, ‘In bestelling’ of ‘Niet beschikbaar’ en is er geen reserveerknop, dan kan de lener ervoor kiezen om op de hoogte gehouden te worden over de beschikbaarheid. Is zo’n onbeschikbaar item (opnieuw) beschikbaar, dan ontvangt de klant een e-mail.
Hoe dit precies werkt kan je lezen in de les ‘Stuur me een e-mail’ bij lijsten Mijn Bibliotheek. Daar kan de lener hetzelfde instellen maar dan ook voor items met status ‘uitgeleend’.