Hoeveel jaargangen ...
 
Notifications
Clear all

Hoeveel jaargangen tijdschriften bewaren?

3 Posts
3 Users
0 Reactions
38 Views
Posts: 4
Topic starter
(@jasper-le-comte)
Active Member
Joined: 12 maanden ago

Dag bibliotheekcollega's!

Wegens een steeds nijpender tekort aan plaats in ons magazijn hebben we hier bij bib Izegem beslist om eens goed te wieden in ons tijdschriftenmagazijn en bewaartermijnen op te stellen voor wat er nog overblijft (bv. Story enkel huidige en vorige jaargang houden, Eos laatste tien jaar houden). We overwegen ook om bepaalde reeksen te koop aan te bieden of eventueel te schenken aan lokale organisaties of archieven die ze zouden kunnen gebruiken.

Zijn er onder jullie die al een soortgelijke operatie ondernomen hebben, of al een dergelijk bewaarbeleid in voege hebben? Zo ja, hebben jullie tips of best practices hierrond?

Alvast bedankt voor de input!

2 Replies
Posts: 1
(@guy-verreyt)
New Member
Joined: 6 jaar ago

Beste,

Wij hanteren in bib Pelt 6 maanden voor weekbladen, en 2 jaar voor andere tijdschriften. We krijgen zelden vragen voor tijdschriften van langer geleden.

Reply
Posts: 4
(@ndeboot)
Active Member
Joined: 5 jaar ago

Dag Jasper,

Wij houden momenteel nog heel veel tijdschriften bij en hanteren 4 mogelijke bewaartermijnen:

Wekelijkse en maandelijkse populaire TS zoals Humo, Knack, Libelle, Feeling, … worden 1 jaar bijgehouden in open kast. Halverwege het jaar voeren we de eerste helft van het vorige jaar af om voldoende plaats te hebben.

TS die inhoudelijk sneller verouderen worden 5 jaar bijgehouden, bijvoorbeeld Burda, Knipmode, informaticatijdschriften, Motoren & Toerisme, … Die worden in dossierdozen in het magazijn geplaatst.

Een kleine fractie wordt 10 jaar bewaard, dit zijn dan vooral culturele tijdschriften (bijvoorbeeld Kunstzone, Stripschrift, Gramophone, … ).

De rest wordt (voorlopig) volledig bewaard en een groot aantal titels wordt ingebonden. De meeste daarvan zijn niet-uitleenbaar, maar kunnen gereserveerd worden en in de bib geraadpleegd worden.

Ook bij ons staat het al een tijdje op de planning om onze aanpak te evalueren en indien nodig aan te passen omdat het aantal aanvragen voor raadpleging idd sterk verminderd is de laatste jaren.

Bij de overgang van Vubis naar VubisSmart is ook één en ander fout gelopen met de nummering/jaargangen van de niet-ingebonden tijdschriften, waardoor het in de catalogus totaal niet duidelijk is welke oudere jaargangen we precies in bezit hebben (wat ook niet bevorderlijk is voor het aantal raadplegingen). Samen met een grondige opruimbeurt zouden we ook dit nog op punt willen zetten.

Reply