Release donderdag 21 oktober 2021

Nieuwe reserveerflow

In deze release zit een grote vernieuwing van de reserveerfunctionaliteit (voor Wise bibliotheken).
Gebruikers kunnen vanaf nu op werk-niveau een item reserveren wanneer er meerdere uitgaves van een werk zijn. Tot nu toe (ook in alle vroegere bibliotheeksystemen) moest de gebruiker altijd een specifieke uitgave kiezen als er meerdere in bezit waren van de bib. Door deze aanpassing zullen gebruikers sneller hun gereserveerde werk in handen kunnen krijgen, zeker als er meerdere gebruikers hetzelfde werk reserveren.

Verder krijg je als bib ook een nieuwe mogelijkheid om een verschillende kostprijs aan te rekenen voor het reserveren van uitgeleende dan wel aanwezige items. Als het extra logistieke werk voorheen een drempel was om het reserveren van aanwezige items aan te bieden aan de gebruikers, dan kun je nu dus eventueel die prijsdifferentiatie gaan hanteren om de dienst toch aan te bieden, maar met een soort rem-geld.

Tenslotte kregen de reserveerschermen ook een visuele update naar aanleiding van deze vernieuwing. De hele reserveerflow staat nu op één overzichtelijke scherm.

Omdat deze vernieuwing wat uitgebreidere uitleg verdient vind je meer informatie in dit artikel op onze website. Bekijk dit zeker eens voorafgaand aan de release. Je kunt de vernieuwing ook testen op onze demowebsite (meer informatie daarover in het artikel).

Mijn Bibliotheek

pilot online inschrijven

Het mogelijk maken van online lid worden bij de bib of het hernieuwen van je lidmaatschap is een lang gevraagde verbetering. In deze release wordt de functionaliteit enkel voorzien voor een beperkte groep pilootbibliotheken waarmee we de werking gaan uittesten. De piloot start op dinsdag 2 november bij de bibliotheken van Brugge, Dendermonde, Geraardsbergen, Hasselt, Londerzeel, Muntpunt en Roeselare. In volgende release notes hoor je wanneer dit beschikbaar wordt voor alle bibliotheken.

De functionaliteit zal in een eerste fase enkel aangeboden worden tijdens het plaatsen van een reservering. Blijkt bij het plaatsen van een reservering dat je lidmaatschap vervallen is of dat je geen lidkaart hebt van de bib waarbij je probeert te reserveren dan zul je hier niet meer op vastlopen maar op dat moment je lidmaatschap kunnen vernieuwen of een nieuw lidmaatschap afsluiten.

In een latere fase werken we ook aan het elders mogelijk maken van online inschrijven zoals op het overzichtsscherm van je gekoppelde lidmaatschappen.

e-mail synchronisatie keert terug

In de oude stand-alone versie van Mijn Bibliotheek werden gebruikers er op geattendeerd als het mailadres van hun biblidmaatschap verschilde van dat van hun Mijn Bibliotheek profiel. Ze konden dan kiezen om beide te synchroniseren. Deze functionaliteit keert nu terug. De attendering zal verschijnen op het overzichtsscherm van je gekoppelde lidmaatschappen en bij het afronden van een reservering zoals je op onderstaand screenshot ziet.

Catalogus: beschikbaarheidsinfo bij zoekresultaten

Een eerdere pilot met betrekking tot het tonen van beschikbaarheidsinformatie bij de zoekresultaten hebben we positief afgerond. We ondervonden geen performantieproblemen bij de pilootbibs en hun gebruikers waren blij met de nieuwe functionaliteit. Er kwamen wel nog een paar kleine bugs boven die we nu gaan fixen alvorens de functionaliteit verder uit te rollen.

Die uitrol zal – omdat we voorzichtig willen blijven m.b.t. performantie – getrapt verlopen. We starten met de bibliotheken van de provincie Limburg. Een precieze datum hebben we niet, maar zodra de vermelde bugs verholpen zijn zullen de Limburgse bibs dit automatisch gaan zien in hun catalogus.

Uit in Vlaanderen koppeling

Geen zichtbare wijziging, maar de Uit-databank heeft haar webservices gewijzigd voor het ophalen van informatie. De site-code werd achterliggend aangepast om gebruik te maken van de nieuwe webservices.

Bugfixes

  • Titel bij gerelateerde(getagde) nieuws- en agenda-items was niet meer correct bij gebruik van dit content-blok. Er verscheen een standaardtekst i.p.v. de ingestelde tekst. Dit werd gefixt.
  • Op bepaalde android-apparaten werkte de optie om een lidkaart toe te voegen aan je Mijn Bibliotheek profiel niet, dit werd gefixt.
  • Bugfixes aan verschillende componenten van de Ausy builder

Hou me op de hoogte van updates op deze pagina.