Recentste release bibliotheekwebsites

Release dinsdag 12 december 2023

Upgrade naar Drupal 10

Het content management systeem (CMS) van de bibliotheekwebsites is onderliggend Drupal-software en daarvan is een nieuwe versie uitgekomen. De websites moesten dus ook overstappen op versie 10 van Drupal. Voor deze upgrade gebeurde er 27 november al een kleinere, voorbereidende stap. Hierdoor ziet de lay-out van het CMS er al iets anders uit en dat heeft ook voor deze twee problemen gezorgd:

  • De “Lees meer”-link bij besprekingen op catalogusdetailpagina’s doet je naar boven springen op de pagina
  • De sorteeroptie van de catalogus – bovenaan de resultatenlijst – herlaadt de pagina

Deze functionaliteiten zullen hersteld worden bij de volledige upgrade. Voor de rest zou deze geen gevolgen mogen hebben (op de lay-out van het CMS na).

E-boeken in Mijn Leestipper

Leestipper-gebruikers van drie pilootbibliotheken (Brugge, Staden en Malle) kregen in december al e-boeken van CloudLibrary tussen de leestips. Deze worden in de website aangeduid met nieuwe labels (zie hierboven) en er is een setting bijgekomen om e-boeken in de leestips aan en af te zetten (zie screenshot bij bugfixes). Beide wijzigingen zijn er natuurlijk alleen als de bibliotheek een abonnement op CloudLibrary heeft (dit ligt wel niet aan welke website je bezoekt, maar aan het lidmaatschap dat gebruikt wordt).

Op 12 december wordt dit uitgerold naar alle websites, maar de volgende leestips zijn voor 9 januari – pas dan zullen er leestips zijn die alleen als e-boek beschikbaar zijn. Na deze release zal wel al het label “ook als e-boek” verschijnen. Standaard staat e-boeken in de leestips aan voor alle gebruikers die Leestipper al geactiveerd hebben (bij een lidmaatschap van een bibliotheek met CloudLibrary).

Bugfixes

  • Ook bij Leestipper: je hoeft bij Instellingen niet op te slaan om een setting te wijzigen. Maar er stond een knop “Wijzig” onder “Leesvoorkeuren” die dit wel leek te impliceren en voor verwarring zorgde. Deze knop werd veranderd in een link.
  • De paginering van de resultatenlijst van het Krantenarchief telde niet meer juist waardoor je op volgende pagina’s dezelfde artikels kreeg.
  • Luisterboeken van CloudLibrary werden in de vorige release toegevoegd aan de catalogus maar op bibliotheek.be was de link naar CloudLibrary er nog niet.

Hou me op de hoogte van updates op deze pagina.